V roce 1911 se v italském tunelu ztratil vlak i s pasažéry. Dodnes nebyl nalezen

V roce 1911 se v italském tunelu ztratil vlak i s pasažéry. Dodnes nebyl nalezen

Foto: Roger Kidd / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1911 se udála jedna z největších, ale málo známých železničních záhad. Vlak Zanetti vjel do tunelu mezi Emilií-Romagnou a Lombardií, a už nikdy nevyjel. Teorií o jeho osudu je několik, jednou z nich je i cestování časoprostorem.

Luxusní vlak nikdy nevyjel z tunelu

Dne 14. července 1911 byl poprvé poslán na koleje nový turistický vlak od železniční společnosti Zanetti. Vlak o třech luxusních vagónech měl vyjet z Říma směrem na Milán a projíždět regiony Lazio, Umbrie, Toskánsko, Emilia-Romagna a Lombardie. Na první cestu bylo vybráno 100 cestujících z řad římské smetánky a šestičlenný personál. Cesta probíhala bez komplikací až do doby, kdy vjel do kilometru dlouhého tunelu mezi Emilia-Romagna a Lombardií. Podle očitých svědků vlak do temnoty tunelu skutečně vjel, ale nikdy jej neopustil.

Zbyli po něm jen dva zmatení cestující

Přivolaná policie však po vlaku nenalezla ani památky. Jediné, co zde našli, byli dva zmatení cestující, kteří nebyli schopni rozumně mluvit. Vyšetřování brzy zamítlo možnost nehody z důvodu absence jakýchkoliv stop na kolejišti. Když se dva lidé nalezení v tunelu po několika dnech dostali z šoku, jeden z nich vypověděl: „Slyšel jsem zvláštní hučení krátce před vjetím do tunelu. Uvnitř tunelu se zvedla podivná bílá mlha, která jako by se vinula kolem vlaku, až jej doslova pohltila. Byl to hrozný zážitek.“ Šťastlivci se zachránili včasným vyskočením z vagónu. Kvůli vzrůstajícím obavám z nebezpečného úseku, byla tato část železnice uzavřena. Společnost Zanetti se údajně všemi prostředky snažila incident ututlat, aby nenabyla špatné pověsti.

Lokomotiva
Vlak, který se svého příjezdu nedočkal | Zdroj: SMU Central University Libraries, Wikimedia commons

Objevit se měl o mnoho let později na Ukrajině

Ve 40. letech se v psychiatrické léčebně v Mexico City mělo objevit 104 Italů vykazujících pomatení a šílenství. Místní psychiatr José Saxina později vypověděl, že tito pacienti tvrdili, že přijeli vlakem z Říma. Kromě lékařova svědectví neexistuje žádný důkaz o dalším osudu cestujících a vlaku. 12. srpna 1992 údajně ukrajinské noviny Sláva Sebastopoli měly zveřejnit článek „Vlak duchů na silnicích Ukrajiny“, který zmiňoval tragickou událost z roku 1911. Zároveň popisoval podivný krátký úkaz předválečného vlaku na přejezdu poblíž vesnice Zavalichi v Poltavě. Obě události byly dány do souvislosti jako cestování vlaku časoprostorem. Další zmínka o zjevení podobného vlaku duchů pochází z různé doby z mnoha částí Evropy. 

Skutečnost, nebo fixe?

Bohužel neexistují žádné zprávy z italského tisku z roku 1911. Přitom zmizení vlaku včetně stovky pasažérů by muselo být obrovskou senzací. Stejně tak neexistují žádné relevantní zdroje o železniční společnosti Zanetti, psychiatrovi José Saxinovi z Mexico City ani ukrajinském tisku Sláva Sebastopoli. Jediné, co je k dispozici, jsou podobné internetové články o podivném zmizení vlaku Zanetti. Pozoruhodná je také podobnost příběhu s fiktivní povídkou „Vlak duchů v labyrintu času“ od ukrajinského spisovatele Nikolaje Čerkašinova. Zmiňovaný vlak se v povídce jmenuje Sanetti. Je těžké ale posoudit, zda se autor nechal inspirovat událostí z roku 1911, nebo internet zrodil fascinující příběh na základě této smyšlené povídky.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama