Jedna z nejcennějších věcí v České republice. Relikviář svatého Maura nás neustále láká

Jedna z nejcennějších věcí v České republice. Relikviář svatého Maura nás neustále láká

Foto: Draceane / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejcennějším románským uměleckým dílem v České republice je nepochybně relikviář svatého Maura. Jedinečná zlatnická památka byla nalezena v listopadu 1985 na zámku Bečov nad Teplou, kde celá desetiletí byla ukryta pod zemí…

Po korunovačních klenotech nejvzácnější předmět

Relikviář sv. Maura pochází z počátku 13. století. Po korunovačních klenotech je považován za druhý nejvýznamnější historický artefakt v České republice. Tento vzácný artefakt, který je trvale vystaven na zámku Bečov v západních Čechách, má barvitou historii spojenou s rodem Beaufort-Spontinů, kteří jej přivezli do Bečova, kde ležel dlouhých čtyřicet let „pohřben“ pod podlahou hradní kaple.

Z Belgie do západních Čech

Relikviář byl vytvořen pro benediktinský klášter v belgickém Florennes k uložení ostatků sv. Maura, sv. Timotea, sv. Jana Křtitele a sv. Apolináře. Po zrušení kláštera během francouzské revoluce byl vzácný artefakt umístěn do místního kostela a později jej získal vévoda Alfred de Beaufort-Spontin. Vévoda jej nechal zrestaurovat a hrdě zapůjčil na Světovou výstavu v Anvers v roce 1885. V roce 1888 Beaufortovi převezli relikviář na své zámecké panství v Bečově, kde zůstal po léta v soukromém vlastnictví v rodinné kapli.

Bohatě zdobený relikviář

Bohatě zdobené dílo připomíná dům, ačkoli původní záměr byl pravděpodobně model hrobky nebo kostela. Tento typ relikviáře je označován jako domečkový (tumbový). Dřevěné jádro je pokryto zlaceným stříbrným plátem s mnoha soškami, reliéfy, filigránovými dekoracemi a drahokamy. Relikviář je metr a půl dlouhý a asi 70 centimetrů vysoký. V jeho čele vidíme sošku Ježíše Krista a na protější straně sošku sv. Maura. Po stranách jsou reliéfy znázorňující dvanáct apoštolů. Relikviář zdobí také gemy, které pocházejí ze 4. až 6. století. Jedná se o drahokamy, do nichž je vyrytý nějaký motiv.

Středověký relikviář svatého Maura
Středověký relikviář svatého Maura | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Zakopaný pod zemí

Když byli Beaufortovi po 2. světové válce nuceni Bečov kvůli kolaboraci s nacisty opustit, tajně zakopali relikviář pod podlahu kaple a plánovali se pro něj pravděpodobně někdy v budoucnu vrátit. Běh dějin však dramaticky změnil jejich plány.

Zámek v Bečově nad Teplou byl po desetiletí pro veřejnost uzavřen i kvůli blízkosti k nově vytvořenému vojenskému prostoru. Neexistovaly žádné záznamy a žádní svědci snahy Beaufortových o zachování rodinného pokladu, a tak po většinu komunistické éry ležel relikviář pohřben hluboko pod zemí.

Reklama

Obchodník Danny Douglas

V roce 1984 se pak americký obchodník jménem Danny Douglas nečekaně obrátil na československé úřady přes velvyslanectví ve Vídni s nabídkou, že zaplatí 250 000 USD za právo vykopat a vyvézt do zahraničí neznámý předmět, „který si nikdo nenárokuje a ani mu nechybí v Československu“. Vágní žádost a vysoká nabízená částka vyvolaly podezření a komunistické úřady okamžitě pověřily speciální tým vyšetřovatelů, aby zjistil povahu tohoto blíže nespecifikovaného předmětu.

Pátrací operace

Jak rozhovory s Douglasem pokračovaly, tým zahájil obrovskou pátrací operaci po tajném artefaktu. Z útržků poskytnutých informací se týmu podařilo zúžit pátrání na pět pravděpodobných míst a nakonec pátrání zúžili na hrad Bečov a okolí.

Nalezen pod podlahou hradní kaple

Čas se krátil a na místo dorazili policisté s týmem mužů, kteří pročesávali areál pomocí detektorů kovů, prohledávali park a areál zámku. Vzhledem k tomu, že počasí bylo špatné a Douglas nevypadal, že by se obával sněhu nebo zmrzlé země, dospěli k závěru, že objekt musí být uvnitř. Zintenzivnili hledání tajné komnaty nebo chodby, kde by se tento poklad mohl nacházet. Při prohlídce hradní kaple – jen pár dní před prodejem – identifikovali pod palubkami velký kovový předmět a po jeho roztržení narazili na relikviář sv. Maura. Byl ve velmi špatném stavu, ale o jeho nesmírné hodnotě nebylo pochyb.

Restaurování

Jednání s Douglasem byla okamžitě omezena. České úřady odmítly vývoz relikvie povolit a ve snaze vyřešit vlastnické spory nařídily její restaurování, které trvalo dlouhých jedenáct let. V románském relikviáři byly nalezeny kostní relikvie čtyř mužů, ale podle analýzy DNA také ženy a dítěte. Byly tam také zbytky látek a kůže.

O více než deset let později restaurátoři z pražského Uměleckoprůmyslového muzea a odborníci na památkovou péči z německého města Cáchy vrátili relikviáři jeho zašlou slávu. Jádro, které bylo původně z dubu, bylo nahrazeno ořechovým dřevem, reliéfy a sochy byly restaurovány stejně jako drahé kameny, filigrány a drahokamy.

Vystaven v Bečově

Relikviář byl nalezen v listopadu 1985 a poprvé byl veřejnosti ukázán v roce 2002 – na zámku Bečov, kde byl nalezen. Od roku 2021 je k vidění ve speciálně upravené trezorové místnosti v zrekonstruovaném Pluhovském paláci bečovského hradu. Součástí prohlídky je i doprovodná interaktivně-galerijní instalace.

Reklama
Reklama