Autor Ferdy Mravenence a Brouka Pytlíka přivezl ragby do Československa

Autor Ferdy Mravenence a Brouka Pytlíka přivezl ragby do Československa

Foto: DJTaylor / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ferdu Mravence či Brouka Pytlíka zná v České republice snad každý, dospělí i děti. Jejich tvůrce, Ondřej Sekora, brněnský spisovatel a ilustrátor by letos v září oslavil 124. narozeniny. Co je možná méně známo, Sekora nebyl pouze talentovaným vypravěčem, ale i aktivním sportovcem. Během novinářské stáže ve Francii si oblíbil ragby a toto sportovní odvětví uvedl do Československa

„Každý ragbista v České republice zná spojitost jména Ondřeje Sekory s českým ragby. V důsledku své profese sportovního novináře se rozhodl tento sport zavést v Česku, a jako rodák z Brna začal právě tam," uvádí Richard Bukáček, sekretář Rugby Clubu Dragon Brno, nejstaršího klubu v moravské metropoli, napsal portáll irozhlas.cz.

Ondřej Sekora (25. září 1899 Královo Pole u Brna – 4. července 1967 Praha) byl výrazný český spisovatel, žurnalista, kreslíř, grafik, ilustrátor, karikaturista a entomolog. Od roku 1964 nositel titulu zasloužilý umělec.

Ferda Mravenec se poprvé objevil na stránkách Lidových novin v lednu 1933 jako postava kresleného seriálu pro dospělé, v roce 1935 k němu přibyl i brouk Pytlík. V roce 1936 vyšla první Sekorova knížka pro děti, Ferda Mravenec, napsal web ceskeragby.sportovnilisty.cz

,,Fotbal je hra gentlemanů, kterou hrají barbaři a ragby je hra barbarů, kterou hrají gentlemani‘‘

Prvopočátky česko-slovenského ragby sahají do roku 1926, kdy časopis Sport na pokračování publikoval ragbyová pravidla, která Ondřej Sekora napsal a ilustroval. „Sekora pravidla kompletně přeložil a významným způsobem přispěl k tomu, že herní pozice hráčů na hřišti byly pojmenovány českými termíny," dodává Bukáček. Právě pojmy jako mlýn, roj, mlynář, rojník, pilíř, vazač a zadák vzešly právě ze Sekorova pera.

Reklama

Sekora byl rovněž trenérem ragbyových týmů Moravská Slávia a AFK Žižka Brno, které v roce 1926 odehrály první ragbyový zápas v Československu. Druhá světová válka přinesla do vývoje tohoto sportu přestávku, na kterou navázalo v roce 1946 založení klubu Dragon Brno. Odkaz Ondřeje Sekory v tomto klubu přetrvává i 46 let po jeho odchodu do ragbyového nebe.

Ragbisti nefňukají

Ragby je v mnoha směrech protipól fotbalu. Jak praví jeden z mnoha právě teď kolujících vtipů na téma srovnání mezi těmito dvěma sporty: ve fotbale se hráči od první do poslední minuty snaží předstírat, že jsou zranění, v ragby se celý zápas snaží předstírat, že zranění nejsou, napsal web Denikreferendum.cz. Téměř naprostá nepřítomnost jak zákeřných faulů, tak simulování je jistě jedním z nejmarkantnějších rozdílů mezi oběma míčovými hrami. Ragby se ale od fotbalu odlišuje nejen v obecně mužnějším a neufňukaném přístupu.

Reklama
Reklama