Děs a hrůza neboli fobie. Jak dobře se orientujete v zapeklitostech fobií, zjistíte v tomto kvízu

Děs a hrůza neboli fobie. Jak dobře se orientujete v zapeklitostech fobií, zjistíte v tomto kvízu

Foto: AndrewLozovyi / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Fobie je vlastně chorobný strach provázený úzkostí z různých jevů, osob, zvířat nebo situací. Fobie znepříjemňuje život, oslabuje postiženého jedince, je pro něj obtížný samotný úzkostný stav i snaha se vyhýbat situacím, které ho vyvolávají.

Jak vznikl výraz fobie

Fobie je odvozená od řeckého slova fobos, což znamená hrůza a děs. Název konkrétní fobie potom sestává ze společného slovního základu slova fobie, před který se připojí předpona pocházející také z řečtiny, která označuje konkrétní příčinu vyvolávající fobii.

Jaké jsou příznaky fobie

Tělo postiženého se dostává do stavu absolutní paniky, zrychlí se tep a začne bušit srdce, napnou se svaly a postiženého zaplaví pot a pocit nevolnosti. Někdy může být reakce tak prudká, že dotyčný má pocit omdlení nebo strach z infarktu či mrtvice. Jde o stav těla, kterému se říká „bojuj, nebo uteč“.

Fobie není jen obyčejný strach, jde o daleko intenzivnější pocit. Běžný strach občas prožívá každý z nás. Jeho spouštěčem je reálný podnět. Pokud mizí podnět, zmizí i strach. Mnozí z nás trpí trémou. Tréma ze zkoušky, z veřejného proslovu, vystoupení. Zatímco tréma v průběhu vystoupení odeznívá, patologický strach či fobie se stupňuje. Fobie je onemocnění, kterého se sami vůlí nezbavíme. Pokud začne sžírat náš život, je třeba se obrátit na odborníka.

Kolik toho víte o různých fobiích, si prověřte v dnešním kvízu.

 

Reklama
Reklama