Chystáte se na cestu kolem světa? Kolik za ní zaplatíte

Chystáte se na cestu kolem světa? Kolik za ní zaplatíte

Foto: TORWAISTUDIO / Shutterstock

Aktualizováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Každého zřejmě baví cestování. Bohužel existují limity, jako jsou peníze podle kterých se musíte někdy rozhodovat, zdali můžete navštívit určitou zemi.

Náklady na cestování mohou přesahovat stovky, tisíce nebo statisíce. Záleží pouze na vás.

Na čem se dá ušetřit?

Odpověď na tuto otázku asi nebude pro každého stejná. Není to tak drahé, jak předpokládáte, a většina, kdo čte tento příspěvek, by byla ráda za každou korunu navíc. Nemusíte být z té nejbohatší rodiny, abyste se mohli podívat po celém světě.

Způsob dopravy

Váš primární způsob dopravy bude mít obrovský dopad na váš rozpočet. Lety letadlem jsou nejdražší, zatímco cestování autobusem je extrémně levné. Pokud opravdu chcete udržet svůj rozpočet na nízké úrovni, omezte své lety a vyplňte mezery autobusem a vlakem. Nezapomeňte ale, že dostanete za co zaplatíte. Cestování autobusem je velmi nákladově efektivní způsob cestování, ale je také pomalý a může se stát neuvěřitelně frustrující. Když cestujete dlouhodobě, máte moře času, takže přidání jednoho dne pro cestu mezi Japonskými ostrovy může stát za úsporu letu.

Míra cestování

Reklama

Pokaždé, když změníte místo, musíte si ušetřit peníze na dopravu, což zvyšuje vaše denní výdaje. Mnoho lidí, když cestují po dobu jednoho roku, skáče z místa na místo každý týden nebo dva. Někteří zůstanou měsíc nebo déle a místo skutečně poznají. A protože v této době nemusíte utrácet za dopravu, náklady jsou obvykle velmi nízké.

Země, které navštívíte

Pokud strávíte spoustu času v rozvinutých zemích (Evropa, Austrálie, Nový Zéland a Japonsko), vaše náklady budou velmi vysoké. V Evropě a Austrálii na osobu stojí průměrně 2600 korun za den. U čtyřčlenné rodiny jsou náklady průměrně v těchto zemích okolo 7700 korun denně. Asie, Afrika a Jižní Amerika jsou levnější. Na místech, jako je Kambodža, Indie a Nepál, můžete utratit jen 1100 kč na osobu a den a stále se dobře najíte a strávíte noc v příjemném ubytování. Plánování cesty tak, že navštívíte více zemí s nižšími životními náklady, vám pomůže udržet vaše výdaje na nízké úrovni.

Prohlídky a výlety

To je zábavná část cestování a ano, musíte si na to vyčlenit nějaký ten penízek. Vstupní poplatky muzea, prohlídky s průvodcem, lekce surfování, koncerty a exkurze musí být účtovány ve vašem rozpočtu. Takže, kolik potřebujete přidat? To je těžká otázka. Odpověď závisí na tom, co máte rádi. Prohlídka města sama o sobě a navštěvování bezplatných muzeí je způsob, jak se dostat na nejmenší částku. Přidejte trochu peněz na ty další stránky, které musíte vidět. Jakmile začnete přidávat aktivity, jako jsou výlety nebo dobrodružné sporty, vaše náklady skutečně půjdou nahoru. Rozpočet na aktivity může být velmi obtížný, protože ve většině případů nebudete vědět, co chcete dělat, dokud se tam nedostanete. A nechcete se dostat do pasti, kdybyste nic neudělali, protože vás to bude stát peníze. Jen si pamatujte, co máte na prvním místě

Typ ubytování

Ubytování se může snadno stát jedním z největších položek v rámci vašeho rozpočtu. Takže úspora bydlení ušetří spoustu peněz. Během dlouhodobého cestování většina lidí zůstává ve dvou nebo třech hvězdičkách ubytování, ubytovnách nebo pronájmutých apartmánů. Pokud cestujete sólo, jsou ubytovny většinou nejekonomičtější, protože si můžete pronajmout postel na noc místo celé místnosti. Nevýhodou je, že budete sdílet ložnici a koupelnu s jinými lidmi. Ale na druhé straně poskytuje společenské prostředí pro setkání s ostatními cestujícími. Hostely a pronájem apartmánů obvykle poskytují kuchyňský kout, takže můžete ušetřit ještě více peněz tím, že si připravíte vlastní jídlo při pobytu v těchto typech ubytování.

Jídlo

Jídlo je další položka, která rychle zvyšuje rozpočet cesty. Pokud se skutečně snažíte snížit náklady, minimalizujte návštěvy restaurací a maximalizujte návštěvy obchodů s potravinami. Příprava vlastních jídel ušetří spoustu peněz. Stravování každý den se stává dražší, dokonce i v levnějších zemích. Alkohol, dokonce i jen sklenice vína, může značně rozbít rozpočet. Jíst místní jídlo je mnohem levnější než stolování v restauracích. Stačí si vybrat místo, kde se hodně obchoduje a kde je hodně lidí.

Na co ještě nezapomenout

  • Administrativní náklady: víza
  • Letenky: alespoň přes kontinenty
  • Vakcíny: hepatitida, encefalitida
  • Pojištění: cestovní pojištění
  • Nakupování před cestou: nějaké vhodné oblečení, pořádný fotoaparát nebo průvodce
  • Bankovní poplatky: při vybírání v cizích zemích dost často platíte i za výbec z bankomatu
  • Život na místě: Za něco tam žít musíte
Reklama
Zdroj článku:
a-contresens.net
Reklama