Vlci z Černobylu mají geneticky upravený imunitní systém a jsou odolnější vůči rakovině

Vlci z Černobylu mají geneticky upravený imunitní systém a jsou odolnější vůči rakovině

Foto: cybernesco / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Černobylští vlci potulující se opuštěnými planinami a městy jsou od malička vystaveni radioaktivnímu záření. Nová zjištění ale ukazují, že právě oni mohou být užiteční k hledání léku na rakovinu.

Od katastrofálního výbuchu jaderné elektrárny Černobyl uplynulo 38 let. Oblast o velikosti 1 000 km2, kde stále hrozí riziko rakoviny, je po dlouhá léta neobydlená. Ačkoliv se lidé už nevrátili, není tam úplně mrtvo. Po loukách, lesích i zpustošených strašidelných městech se potulují divoká zvířata, převážně psi, ale i koně a smečky vlků. Zvířata se přirozeně v oblasti také rozmnožují. Jejich mláďata ale nesou upravenou genetickou informaci, sama jsou zároveň od raného věku vystavena radioaktivnímu záření. Během výzkumu s těmito zvířaty se ale zjistilo, že jsou odolnější vůči zákeřnému onemocnění.

Vlkům dali obojky a vzali vzorky krve

Výzkum se zvířaty v černobylské oblasti podnikla bioložka Princetonské univerzity Cara Love se svým týmem. Společně v roce 2014 odcestovali na Ukrajinu, kde odchytli vlky a nasadili jim rádiové obojky, díky kterým mohli sledovat, kde se v reálném čase zrovna pohybují a jakému množství radioaktivního záření jsou aktuálně vystaveni. Následně odebrali vlkům vzorky krve aby zjistili, jak jejich těla na toto rakovinotvorné záření reagují.

Ve výsledcích tým doktorky Love představil, že tamní vlci jsou po celý život vystaveni radiaci až 11,28 miliremů každý den, což je více než šestinásobek bezpečného zákonného limitu pro člověka

Mají podobně modifikovanou imunitu jako osoby s rakovinou

Ačkoliv se místní vlci pravidelně pohybují v místech s potenciálními smrtelnými dávkami radiace, evidentně jsou vůči jejímu účinku velice odolní. Doktorka Love zjistila, že černobylští vlci mají pozměněný imunitní systém podobně jako pacienti, kteří v rámci léčby rakoviny podstoupili ozařování. Největší senzací jejího výzkumu je ale fakt, že identifikovala specifické části DNA vlků, které jsou odolnější vůči vyššímu riziku rakoviny. V biologii je mnoho výzkumů, které odhalily mutace, které riziko rakoviny zvyšují. Vědci z Princetonu ale měli opačný cíl, a to identifikovat ochranné mutace, díky kterým je vyšší pravděpodobnost přežití rakoviny.

Doktorka Love představila výsledky tohoto výzkumu vědecké obci v únoru 2024. Výzkum však není kompletní a je mnoho kroků, které je třeba pro naplnění poznávacího cíle podniknout. Výzkum byl však přerušen během pandemie koronaviru a kvůli následné ruské invazi na Ukrajině se jej prozatím nepodařilo obnovit. Aby mohl tým ve své práci pokračovat, je přitom nezbytné vrátit se do černobylské oblasti.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama