Eva Braunová byla osudová žena Adolfa Hitlera. Jeho bývalá společnice se u něj doma zastřelila

Eva Braunová byla osudová žena Adolfa Hitlera. Jeho bývalá společnice se u něj doma zastřelila

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Eva Braunová byla žena, která se stala osudovou ženou pro Adolfa Hitlera. Zpočátku vztah mezi nimi nebyl veřejně znám, ale později se Eva stala Hitlerovou oficiální partnerkou. Eva Braunová spáchala sebevraždu spolu s manželem v jeho bunkru v Berlíně.

Eva Braunová byla osudová žena Adolfa Hitlera. Jeho bývalá společnice se u něj doma zastřelila

Eva Braunová byla manželka Adolfa Hitlera a trávila s ním většinu svého života. I když se o ní mluví jako o vlivné ženě v Hitlerově životě, málo lidí ví o jejím skutečném životě a osobnosti.

Život Evy Braunové

Eva Anna Paula Braunová se narodila 6. února 1912 v Mnichově. Její otec byl školní inspektor a její matka byla domácí panička. Eva měla starší sestru Ilse, se kterou si byly velmi blízké. V dětství se Eva věnovala tanci a gymnastice, ale později začala pracovat jako asistentka v mnichovském fotografickém studiu Heinricha Hoffmanna.

V roce 1929, když jí bylo 17 let, se Eva setkala s Adolfem Hitlerem, který byl v té době již známý jako vůdce Německé nacionálně socialistické dělnické strany. Eva se stala jeho pravidelnou společnicí a později i jeho manželkou. Hitler však nechtěl, aby se o jejich vztahu vědělo, a Eva tak žila v utajení.

Eva měla údajně velký vliv na Hitlera, který jí dával pozorné dary a mnoho pozornosti. Eva si užívala luxusu, který jí Hitler poskytoval, a věřila, že je šťastná. V roce 1936 se Eva a Hitler rozhodli společně vystavovat své fotografie, které pořídil Heinrich Hoffmann. Výstava se konala v Mnichově a byla velmi úspěšná.

V roce 1945, když se spojenecké síly blížily k Berlínu, Hitler si vzal Evu za manželku. O dva dny později spáchali Hitler a Eva společně sebevraždu v podzemním bunkru. Jejich těla byla spálena a pohřbena mimo Berlín.

Pohled na Braunovou v dnešní době

Eva Braunová zůstává kontroverzní postavou v historii. Někteří lidé ji vidí jako oběť své lásky k Hitlerovi, zatímco jiní ji kritizují za to, že zůstala ve vztahu s mužem, který byl zodpovědný za hrůzy druhé světové války a holokaust. Nicméně, mnoho historiků se shoduje na tom, že Eva nehrála žádnou významnou roli v Hitlerově politice a byla spíše pasivním pozorovatelem.

Reklama

Eva Braunová je často charakterizována jako povrchní a bezhlavá žena, která se zajímala pouze o módu a zábavu. Nicméně někteří historici tvrdí, že tato charakterizace je příliš jednostranná a neodpovídá skutečnosti. Eva měla například zájem o umění a literaturu a ráda cestovala. Byla také aktivní sportovkyně a ráda trávila čas venku.

I když se o jejím životě a osobnosti ví relativně málo, stala se Eva Braunová symbolem pro ty, kteří se ztotožňují s Hitlerovou ideologií. V roce 2019 byla například jedna z exhibic v Praze věnována jejímu životu a byla kritizována za to, že podporuje neonacistickou propagandu.

Celkově lze říci, že Eva Braunová měla na jejího manžela jistý vliv, ale zároveň zůstává kontroverzní a málo známou postavou v historii. Její vztah s Hitlerem a smrt v podzemním bunkru se staly součástí kolektivní paměti druhé světové války a dodnes jsou předmětem diskusí a debat.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama