První osadníci se možná zabydlí na Měsíci již za několik let

První osadníci se možná zabydlí na Měsíci již za několik let

Foto: lagereek / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Agentura NASA má plán, jak snadno a rychle zajistit budoucím kolonizátorům oběžnice Země střechu nad hlavou. Vůbec nevadí, že Měsíc je odborníkům znám kritickým nedostatkem nerostných surovin – stačí úplně obyčejný měsíční prach.

Fascinace Měsícem

Sny na trvalé osídlení Měsíce dráždí fantazii lidí již po dlouhá staletí, dosud jen tucet astronautů jej díky NASA skutečně navštívilo. Od poslední návštěvy však již uplynulo téměř půlstoletí a otázkou je, kdy k tomu dojde znovu.

Měsíční prach

Výzkum ale nemůže běžet jen po jedné ose. Vedle otázky, jak člověka na povrch Měsíce dostat, proto zároveň probíhají i diskuse nad tím, jak ho tam dlouhodobě udržet. Podle ředitelky vývojové sekce nových technologií NASA Niky Werkheiserové je řešení snadné. K výstavbě obydlí bude stačit 3D tiskárna a na první pohled ta nejfádnější surovina – měsíční prach. Arthur C. Clarke kdysi napsal úžasnou novelu A Fall of Moondust. V ní do detailu popsal, jak vypadá onen specifický materiál, který v různě silné vrstvě pokrývá povrch Měsíce – je extrémně suchý a díky statické elektřině velmi přilnavý. Díky těmto vlastnostem představuje noční můru astronautů i operačních týmů na Zemi. Zanáší solární panely, způsobuje zadírání a korozi mechanických součástek.

Vědci zkoumají využití regolitu

Měsíční prach (odborně regolit) je zvětralina, která vzniká erozí hornin, jednak výkyvy teplot během střídání měsíčních dní a nocí, jednak také dopady meteoritů nejrůznější velikosti. Neil Armstrong v něm zanechal své stopy, při odebírání vzorků se setkal i s jeho zpevněnou formou, nazývanou brekcie. Vědci proto velmi dobře znají chemické složení regolitu a donedávna byli v ohledu jeho využití spíše skeptičtí. Na rozdíl od některých planetek totiž neobsahuje příliš mnoho využitelných nerostných surovin, zejména kovů. Teprve před nedávnem byla veřejnost seznámena s možností vyrábět kyslík metodou tavení regolitu, další využití však tento materiál dosud neměl.

Neil Armstrong zanechal na měsíci své stopy
Neil Armstrong zanechal na měsíci své stopy | Zdroj: york_76 / Depositphotos

Projekt Olympus

Americká společnost ICON, specialista na pokročilé stavební technologie a 3D tiskovou robotiku však nedávno získala zakázku od NASA, spočívající ve vyvinutí autonomního konstrukčního systému. Ten musí být schopen pracovat na povrchu Měsíce a z jediného dostupné suroviny – regolitu – vytvářet stavební materiál. Z něj poté robotický konstruktér bude vytvářet finální stavby. Technologicky je to poměrně složitý proces, z velké části chráněný patentovým tajemstvím, ve stručnosti jde o princip žárového tavení regolitu a odlévání do tvarovaných kompozitních dílců, které pak se pak po sestavení spojí působením mikrovlnného záření.

Podle vědců z NASA by měl být tento cíl dosažen již v roce 2040. Dosud je celý plán jen na papíře, k realizaci je ještě velmi dlouhá a složitá cesta. O americké kosmické agentuře je navíc známo, že své termíny pravidelně prodlužuje a odkládá. Je proto „ve hvězdách“, kdy opravdu na povrchu Měsíce postavíme první skutečný dům, realitní agenti tedy zatím mohou v klidu spát.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama