Proč je i v létě nutné posilovat imunitu? Co omezit a naopak navýšit

Proč je i v létě nutné posilovat imunitu? Co omezit a naopak navýšit

Foto: eldar nurkovic/ Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Imunita je schopnost organizmu rozeznat své od cizího. Pomocí buněk a protilátek dokáže to cizí zneškodnit. Obecně lze říct, že když chcete posílit imunitní systém, vždy začněte u úpravy svého životního stylu. Změňte stravování, snažte se omezit stres, doplňte vitamíny a minerály a dopřejte si dostatek spánku, zkrátka buďte v pohodě.

Imunita v létě

Ani v letních měsících si náš imunitní systém neodpočine. Vodní radovánky s sebou přinášejí nebezpečí v podobě kvasinkových infekcí, plísní či ekzémů. Nespoléhejte proto na štěstí a podporujte svou imunitu celoročně. Začít můžete následujícími tipy:

Sportem ku zdraví

Denně bychom měli pro posílení imunity a celkově pro své zdraví ujít alespoň 10 tisíc kroků, což je u dospělého muže 8,5 kilometru a u dospělé ženy 6,5 kilometru. Měli bychom jít svižnou chůzí tak, abychom se mírně zadýchávali. Během takového pohybu, který trvá 30 minut nebo hodinu se nám vyplaví endorfiny, které odpovídají za náš pocit spokojenosti a štěstí.

Otužovat se

Pro posílení imunity bychom měli začít také s otužováním. Stačí, když si na závěr ranního nebo večerního sprchování teplou vodou pustíme na tělo po dobu jedné minuty vodu studenou. Tělo se prokrví a my se budeme cítit lépe. Postupně budeme i odolnější.

Zdravá strava

Významné posílení imunity je také ve zdravé stravě. Pravda, ono se to hezky řekne, ale hůře dodržuje. Ve svém jídelníčku bychom měli mít denně alespoň 300 gramů zeleniny a 200 g ovoce. To vše doplňovat bílým masem, nejlépe rybím, drůbežím, vynechat tučné mléčné výrobky a uzeniny a soustředit se také na dodržování pitného režimu.

  • Vybírejte správné tuky

Drastické diety s vyloučením veškerých tuků z jídelníčku jsou naštěstí již minulostí. Současné trendy učí, že některé tuky jsou pro naše tělo, a tedy i správnou funkci imunitního systému, nezbytné. Kouzlo je v tom, umět vybrat si ty správné. Pravidelná konzumace nenasycených mastných kyselin (rostlinný a rybí olej) podporuje hojení ran a předchází oslabení obranných sil organismu.

  • Vsaďte na klasiku

Vitamin C asi připomínat nemusíme. Každý po něm automaticky sáhne ve chvíli, když „se necítí ve své kůži“. Ve vysokých koncentracích ho najdete v citrusech, ale také v brokolici, zelí či růžičkové kapustě. Zvyšuje obranyschopnost organismu, zkracuje dobu nachlazení, působí preventivně proti oparům a dokáže držet virovou infekci v šachu. Myslete na to, že tělo vitamin C ukládat nemůže, proto je ho v případě potřeby nutné doplňovat každý den.

Reklama
  • Glukany

Jsou aktivní polysacharidy získané z buněčné stěny různých hub (např. hlívy ústřičné) a jsou schopné podporovat obranné reakce organismu. Vhodné jsou v jakémkoliv ročním období. Mechanismus účinku spočívá v aktivaci makrofágů, což jsou imunitní buňky zodpovědné za pohlcování všech cizorodých látek v těle, jako jsou viry, bakterie, parazity nebo plísně. Glukany navíc působí taky jako silné antioxidanty proti volným radikálům.

  • Echinacea

Jinak zvaná třapatka nachová. Využívá se její kořen, kde se nachází nejvíc účinných látek. Třapatka nachová podporuje správnou funkci dýchacích a močových cest a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Aby se efekt v těle projevil, měla by se Echinacea užívat ve vyšších dávkách a v krátkých časových intervalech, doporučuje se užívání maximálně 8 týdnů. 

Vyspěte se na to

Během nočního spánku tělo nejen odpočívá, ale také stimuluje svůj imunitní systém. Proto je dostatek spánku pro naši obranyschopnost klíčový. Dospělý člověk by měl prospat v průměru 7–8 hodin denně. Nevyspání se negativně odráží nejen na funkcích imunitního systému, ale byla prokázána i vzájemná souvislost mezi nespavostí a rozvojem diabetu 2. typu.

Zpívejte si a smějte se

O tom, že smích léčí, nás přesvědčovaly už naše babičky. Ale co zpěv? Studie, do které se nechal přemluvit německý pěvecký sbor, ukázala zajímavé výsledky. Podle nich zpěv stimuluje slezinu a přispívá tak ke zvýšení množství protilátek v krvi. O slezině se ví, že hraje důležitou roli v obranyschopnosti organismu a velice citlivě reaguje na stres, který ji oslabuje. Nenechte se proto zbytečně vytáčet a raději si občas zazpívejte.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama