Rekordní běžec starověku: Uběhl vše a nejrychleji. Přes 2000 let ho nikdo nepřekonal!

Rekordní běžec starověku: Uběhl vše a nejrychleji. Přes 2000 let ho nikdo nepřekonal!

Foto: spatuletail / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Původ slova „atletika“ se váže k legendě, podle které první olympijské hry zorganizoval král Atleo z Élidy (region, v němž se nacházela starověká Olympie) pro své syny, aby tak určil následníka trůnu.

Pravděpodobně nejslavnějším atletem starověku byl Leonidas z Rhodu. Historické nálezy mu přiznávají celkem dvanáct vítězství ve čtyřech po sobě jdoucích olympijských kláních. Podle všeho byl vynikajících běžcem na krátké i delší vzdálenosti. Mezi lety 164 a 152 př. n. l. zvítězil v běhu na jedno, dvě i 24 stadií.

Držel rekord přes 2000 let!

Dosud, tedy více než 2000 let, byl totiž absolutním olympijským rekordmanem právě tento starořecký atlet Leonidas z Rhodu, popsal sever BBC. Leonidas soutěžil ve čtyřech po sobě jdoucích olympiádách v letech 164, 160, 156 a 152 před naším letopočtem. A na každičké vyhrál tři různé běžecké závody. Atlet, který zvítězil ve třech disciplínách na jedněch olympijských hrách, byl znám jako triastes nebo tripler.

Existovalo jen sedm triplerů, ale Leonidas je jediným, o němž historie prokazatelně ví, že se jím stal vícekrát. Když to dokázal počtvrté, bylo mu 36 let. Tři disciplíny, jimž Leonidas dominoval, zahrnovaly takzvaný stadion – čili sprint na zhruba 200 metrů, dvakrát tak dlouhý diaulos a nejdelší hoplitodromos, neboli běh v plné zbroji.

Mladší verze Leonida ho přeplavala

Trvalo to tisíce let, ale nakonec byl Leonidas překonán v počtu získaných olympijských medailí -  plavcem. Michael Phelps je americký plavec, držitel rekordního počtu 28 olympijských medailí, z toho 23 zlatých.  Rekordem je i jeho 13 zlatých a celkem 16 medailí z individuálních soutěží. Ziskem osmi zlatých medailí na Letních olympijských hrách 2008 v Pekingu pokořil rekord jiného amerického plavce Marka Spitze, který získal sedm zlatých medailí na LOH 1972 v Mnichově. Deset dalších zlatých medailí získal ve štafetách.

Nejlepší olympijský sportovec všech dob - Američan Michael Phelps. Po 2000 letech překonal Leonida z Rhodu. Fotka od Salty View / Shhuterstock

Nahota na sportovištích?

Traduje se, že ve starověku sportovci soutěžili nazí, aby tak byla zajištěna maximální rovnost mezi všemi účastníky. Podle antropologů má tato tradiční pověst o nahotě olympioniků několik možných původů. Někteří z nich tuto teorii dokonce považují za vyloučenou a argumentují přitom nemožností absolvovat například jezdecké sporty bez nutného odění. Většina nádob s olympijskými motivy však sportovce zobrazuje zásadně nahé. Ale kdo ví…

Oproti většině závodů, jichž se atleti zúčastňovali nazí, při běhu ve zbroji, jež musel absolvovat i Leonidas, museli mít na sobě těžkou válečnou výbavu. Tedy helmu, prsní a holenní chrániče a štít z bronzu a dřeva. Tohle všechno dohromady vážilo zhruba dvacet kilogramů. Uběhnout všechny tyto disciplíny představovalo nadlidský výkon. I proto byl Leonidas naprostou hvězdou.

Reklama

Skutečný sportovní obojživelník

V té době nebylo lepšího sportovce – zdůrazňuje server BBC. „Leonidovi se podařilo skloubit a zároveň překlenout mistrovství sprinterů a vytrvalostních běžců,“ myslí si profesor Paul Cartledge, který na Univerzitě v Cambridge vyučuje starořečtinu a latinu.

Bez medailí, přesto bral vše

Jak podle informací BBC informoval server Českého rozhlasu, olympijské hry se v době Leonidových triumfů pořádaly už několik století a závod ve zbroji se dlouho za vhodný pro sprintery nepovažoval. Soutěží těžkooděnců, zavedenou už v roce 520 před naším letopočtem, starověké olympijské hry tradičně vrcholily.

V Leonidově době se neudělovaly žádné medaile. „Vítěz bral vše“ a ten, kdo doběhl jako první, se pyšnil věncem z vavřínových listů či olivových ratolestí.

Ostrov atletů

O samotném Leonidovi toho historie mnoho neví, nedochovalo se žádné jeho vyobrazení. Ale jeho jméno, odvozené od řeckého výrazu pro lva, napovídá, že to byl význačný muž. „Pravděpodobně to byl bohatý aristokrat, možná z atletické rodiny,“ soudí Cartledge v článku BBC. Rhodos měl totiž silnou atletickou tradici.

Zbožňovaný lev

Po své smrti byl Leonidas na rodném ostrově uctíván jako místní božstvo. Byl také oslavován v antické literatuře. Řecký cestovatel Pausaniás ho popisoval jako „nejslavnějšího běžce.“ Filostratos, zvaný Athéňan, zase ve svém spisu o gymnastice zdůrazňuje, že Leonidova všestrannost odporovala veškerým dosavadním znalostem o atletickém tréninku a tělesných typech.

Reklama
Zdroje článku:
Luciano Wernicke: Nejúžasnější příběhy z olympijských her (Hry starověku a jejich moderní obroda)., bbc.com, plus.rozhlas.cz
Reklama