Nebuď buran: Čouhají vám chlupy z košile a z nosu? Není někomu špatně z vašeho parfému?

Nebuď buran: Čouhají vám chlupy z košile a z nosu? Není někomu špatně z vašeho parfému?

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Etiketa je soubor pravidel společenského chování a pravidel. Není to věda, která by tato pravidla zkoumala, ale normativní soubor. Určuje naše chování v konkrétních situacích a přitom vede k ohleduplnosti, empatii, citlivému přístupu k ostatním, a tak naplňuje poslání etiky – zabývat se hodnotami morálky v dané společnosti a vést k úctě k člověku.

Etiketa je soubor pravidel společenského chování a pravidel. Není to věda, která by tato pravidla zkoumala, ale normativní soubor. Určuje naše chování v konkrétních situacích a přitom vede k ohleduplnosti, empatii, citlivému přístupu k ostatním, a tak naplňuje poslání etiky – zabývat se hodnotami morálky v dané společnosti a vést k úctě k člověku.

Pokud se dřív mužnost projevovala tím, že muž byl cítit potem, tabákem a koňským sedlem, dnes okolí očekává osobnost a přitažlivý mužský parfém. U žen je ženskost v uměřené vůni a čistotě, jak se píše v knize Ladislava Špačka o etiketě. Takže jak udělat dojem ve společnosti, co se vzhledu týče?

PŘITAŽLIVÁ ŽENA

Žánr vůně

Týká se to žen i mužů: deodorant nenahradí parfém a naopak. Musíme použít oboje, abychom zabránili pocení a vyladili vůni těla do příslušného žánru – lehkého denního nebo těžšího večerního, dráždivě svůdného nebo naivně květinového či ovocného.

S vůní s mírou

Reklama

Pro denní potřebu a pro mladší ženy a dívky se hodí spíš lehčí vůně, večer můžete zvolit těžší a nápadnější varianty. Přes den jsou vhodnější toaletní vody, parfémy si necháme na večer, ale i parfém použijeme v rozumné míře dané intenzitou vůně. Jestliže kolem sebe vytvoříme oblak silné vůně, která dokonce přebije parfémy ostatních žen ve skupince, kde konverzujeme, budeme působit nepříjemně.

(Ne)vůně k jídlu

Zvláště opatrní musíme být při stolování, tady s parfémem šetříme, abychom umožnili ostatním u stolu vnímat spíš vůně pokrmů než sousedky. Čich si rychle zvyká na nové vůně a brzy je přestane vnímat, proto se ženě může stát, že intenzitu své vůně vůbec nevnímá.

Nehty

Velkou pozornost musí žena věnovat úpravě nehtů a vlasů. Zvláště při obchodním jednání neujdou ruce a nehty pozornosti ostatních. Při gestikulaci, předkládání dokumentů a podepisování jsou ruce dominantní a každý defekt působí velmi rušivě. Nehty potřebují pravidelné obnovování laku, pilování, udržování tvaru.

Vlasy

Vlasy by měla mít žena sestřižena tak, aby vypadala upraveně, navíc by je měla zkontrolovat vždy před zahájením jednání nebo vstupem do sálu při společenské akci. Vyčesané a sepnuté vlasy působí slavnostněji, ale stejně jako u šatů, ani u účesu nelze ženám stanovit jeden správný model.

V zaměstnání jsou v Americe běžné rozpuštěné dlouhé vlasy, v Evropě jsou naopak obvyklé sepnuté vlasy nebo krátký sestřih. Je už běžné si barvit vlasy i jednotlivé prameny dvěma i více barvami, ale žena by si měla nechat včas dobarvovat odrostlé partie, které vytvářejí dojem zanedbanosti.

ELEGANTNÍ MUŽ

Tvář a vousy

Muž by si kromě základní hygieny měl upravovat tváře a vousy. Muž s hladkou tváří by se měl holit minimálně jednou denně, tedy ráno, a pokud je strniště večer už patrné, ještě jedno přeholení je namístě.

Chceme-li udělat dojem svým mužným strništěm, musí být zřejmé, že jde o pěstěný záměr, ne o nedbalost nebo důsledek časového stresu. Muž s tváří zarostlou třídenním vousem by ještě před třiceti lety vyvolával podezření, že je uprchlý trestanec.

Nos a obočí

Při úpravě vousů si všimneme i vyčnívajících chloupků v nose a divokých výhonů v obočí, viditelných chloupků na uších a na krku. Taková anomálie dokáže přitahovat pozornost kohokoliv, s kým hovoříme, působí rušivě a zanedbaně. Čím je muž starší, tím více mu hrozí podobný defekt.

Hruď a podpaží

Trend je nezadržitelný: kosmatá neboli zarostlá hruď vykukující z košile a chlupaté podpaží se už nepovažuje za znak mužnosti, ale vzbuzuje rozpaky. Ani pečliví muži si nohy ještě neholí, ale přistřihují si chomáče chlupů v podpaží na půlcentimetrovou délku a hruď udržují v únosném stavu občasným sestřihem nebo holením.

Nehty a vlasy

K tomu patří i ostříhané nehty a umyté vlasy jako hygienická povinnost. Péče o pěstěné ruce a perfektní účes musí být viditelná i na muži.

Reklama
Zdroj článku:
Ladislav Špaček: Nová velká kniha etikety
Reklama