Pompeje nás nepřestávají fascinovat. Jeden z obnovených domů odkrývá i erotickou stránku tehdejší společnosti

Pompeje nás nepřestávají fascinovat. Jeden z obnovených domů odkrývá i erotickou stránku tehdejší společnosti

Foto: Mary Harrsch / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jméno města Pompeje se nejčastěji skloňuje v souvislosti s výbuchem Vesuvu. I po staletích od katastrofy však toto místo odhaluje svá tajemství. Některá z nich mají navíc lechtivý podtext…

Zkáza města

V roce 79 n. l. pohřbil starověké římské město Pompeje sopečný popel Vesuvu, sopky nacházející se v italském Neapolském zálivu. V okamžiku jejího výbuchu zamrzla těla více než 1 000 obyvatel. Vesuv se i dnes označuje jako nejnebezpečnější sopka na území Evropy. Není se tak čemu divit, když se zničení Pompejí díky svému rozsahu zapsalo do dějin římské říše, Itálie i celého světa.

Za dob své slávy však město Pompeje bylo slavné zřejmě kvůli úplně jiným věcem. Pod rouškou liberality a pokory se skrývala temná stránka Pompejí, protkaná sexem, orgiemi a nejrůznějšími vyobrazeními erotiky.

Záhadný masturbující muž

Na sádrovém odlitku těla jednoho z mužů, kteří zkáze Pompejí neunikli, je vidět, jak se osoba pevně svírá pravou rukou. Fotografie byla původně sdílena na Instagramu Archeologického parku Pompeje v roce 2017. Ze snímku se prakticky okamžitě stal internetový fenomén přezdívaný Masturbující muž.

Zdali se tento člověk v průběhu katastrofy skutečně ukájel, dodnes zůstává tajemstvím. Město Pompeje však mohlo být kolébkou těchto a podobných neřestí a v kontextu dalších nálezů z této oblasti by se možná nebylo čemu divit.

Nadržené Pompeje

Pompeje jsou připomínány jako místo překvapivé liberálnosti. Ta se však pravděpodobně odrážela i po stránce sexuality mezi místními obyvateli. Turisté se stále hrnou do ruin tohoto kdysi pulzujícího města a často jsou šokováni množstvím kamenných penisů vytesaných do dlažby a zdí domů. Vypráví se, že tato přirození sloužila jako jakási raná forma reklamy a že pravděpodobně vytyčovaly směr k nebližšímu nevěstinci.

Reklama

Jeden nevěstinec ve městě je dodnes otevřen pro zákazníky, ovšem spíše pro turisty než pro ty, pro které byl původně postaven. Vila s názvem Lupanar byla odhalena v roce 1862. Tento dvoupatrový podnik byl pro zvědavé cestovatele zajímavý zejména díky erotickým graffitům na svých stěnách. Více než 150 čmáranic na stěnách bylo nyní přeloženo pro potěšení širší veřejnosti. Jejich význam je jednoznačně erotický a popisuje například kvanta žen, která v místnostech domu Lupanar provozovala své řemeslo, či poukazuje na fakt, že po sexu je muž nejšťastnější.

Bohatě zdobené fresky
Bohatě zdobené fresky | Zdroj: Mary Harrsch / Creative commons, CC-BY-SA

Tajemství domu Vettiů

Dům Vettiů byl podobně jako většina budov v Pompejích zasypán výbuchem Vesuvu. Teprve letos se po téměř 20 letech rekonstrukčních a restaurátorských prací podařilo obnovit jeho původní krásu. Toto sídlo poutá především tím, že jde o jeden z nejhonosnějších domů celého města. Díky své kráse tak dokáže i po 2 000 letech vyprávět příběh římské společnosti.

Dům kdysi patřil dvěma bývalým otrokům, Aulu Vettiovi Convivovi a Aulu Vettiovi Restitutovi, kterým se podařilo získat svobodu, načež se později stali bohatými obchodníky s vínem. Ve snaze upevnit své místo v římské společnosti zaplnili svůj rozlehlý dům rozličným výtvarným uměním. Dům Vettiů se údajně nacházel v jedné z bohatých pompejských čtvrtí. Jeho součástí pak byly sochy, zahrady, fontány, ale také erotické fresky či nevěstinec.

Erotika na každém rohu

Jedna z fresek v domě tak například zobrazuje boha plodnosti a hojnosti Priapa, jak na vahách balancuje svůj velký falus proti pytli peněz. Jinde je zase vyobrazen nahý Herkules jako dítě drtící dva hady. O nahotu zde tak skutečně nebyla nouze.

Dům Vettiů však není plný pouze necudných obrázků a fresek. Díky umělecké sbírce místo slouží jako záznamová kniha historie Pompejí i celé římské společnosti. Lze zde najít motivy přírody, dobové architektury a dalšího rozličného umění. Dům však také vypráví příběh o sociálním životě římského lidu a jejich každodenních strastech a radostech. Jen díky tomu máme lepší představu o pompejském životě i dnes, o více než 2 000 let později.

Reklama
Reklama