Při stavbě stodoly našel všímavý 12letý chlapec středověkou relikvii. Nebýt jeho, rozjezdila by ji auta

Při stavbě stodoly našel všímavý 12letý chlapec středověkou relikvii. Nebýt jeho, rozjezdila by ji auta

Foto: Ilustrační snímek. Podobný nález. Silar / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nebýt vnímavého mladíka, dávná zbraň by navždy skončila pod koly automobilů. Při stavbě stodoly v obci Wilków v jižním Polsku nalezl dvanáctiletý chlapec hvězdicovitou hlavici palcátu z 12. až 14. století. Nález relikvie potvrzuje jedinečnost zdejšího regionu z hlediska středověkého osídlení

Nález minulý týden na sociálních sítích oznámil lublinský restaurátor památek Dariusz Kopciowski. Zprostředkoval informaci, že další hvězdicová hlavice palcátu byla vykopána při zemních pracích prováděných u objektu stodoly v Kłodnici v obci Wilków, informoval polský populárně-vědecký server Naukawpolsce.pl.

„Vytěžený materiál v podobě písku a suti byl odvezen do nedaleké obce a použit na vydláždění příjezdové cesty. Teprve tehdy si hlavy palcátu všiml dvanáctiletý Witold Bołtuć z obce Szkuciska, který rozpoznal její historickou povahu. Rodiče chlapce nález okamžitě nahlásili Zemskému úřadu pro ochranu památek v Lublinu (WUOZ). " zdůraznil památkář. 

Takto nalezený artefakt vypadá:

Podle definice vytvořené specialistou na archeologii středověku, profesorem Marianem Głosekem: „Palcát je zbraň s kulovou nebo mnohostrannou, ale vždy jednotnou kovovou hlavou s otvorem uprostřed pro upevnění krátkého, dřevěného nebo méně často kovového topůrku." Ve středověké Evropě se tento typ zbraní pravděpodobně objevil díky nomádům (možná Chazarům). Oblibu si získal v zemích východní Evropy, především v Rusku. Palcát sloužil kromě bojové funkce také jako symbol síly, napsal na svoji facebookovou stránku WUOZ.

Reklama

Restaurátor vysvětlil, že palcát je obouručná tupá zbraň odvozená od kyjů. Chlapcem nalezená památka byla odlita z bronzu. Jeho výška je 72 mm. Hlavice je opatřena objímkou ​​a pyramidovými knoflíky. Nese známky intenzivního používání v podobě poškozených a ohnutých hrbolků, převzal informaci web Histmag.org.

„Je obtížné posoudit, zda poškození vzniklo v důsledku bojů, nebo zda byla používána druhotně například jako kladivo. Předběžně jej lze datovat do 12. až 14. století. Podobné předměty, například ten, který je vystaven v Archeologickém muzeu v Krakově (viz úvodní snímek - pozn. aut.), pravděpodobně pocházejí z Maďarska," informoval Kopciowski.

Palcát byl nalezen ve městě Kłodnica, ležícím v Chodelském údolí. Jedná se o mimořádně zajímavou oblast Lublinského vojvodství z hlediska pozůstatků raně středověkého osídlení. Původní poloha nálezu bulawy (či buława je obřadní palcát, obušek či žezlo) je asi kilometr od raně středověké tvrze v Kladnici, která pochází z 10. a 11. století. Další raně středověká tvrz v Żmijowiska (blízko 9. - 10. století) je vzdálená asi dva kilometry. Nejnovější nález je dalším důkazem jedinečného charakteru tohoto regionu v raném středověku. Hlava palcátu bude uložena pravděpodobně v Muzeum Visly v Kazimierz Dolny.

Reklama
Reklama