Shaníte byt? 5 věcí, které byste měli vědět o realitních makléřích

Shaníte byt? 5 věcí, které byste měli vědět o realitních makléřích

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když budete svůj dům nebo byt prodávat nebo kupovat sami, můžete narazit na nejedno úskalí. Profesionálové v oboru vám sice mohou pomoci najít správného kupce nebo ideální dům, ale nesmíte zapomenout na to, že jim jde v první řadě o tučnou provizi…

1. Pracují pro prodávajícího

Ano, realitní makléři vám samozřejmě vyjdou vstříc, budete-li chtít koupit nemovitost. Vždyť jinak by sami nevydělali nic. Zvlášť v případě, že se objeví nečekané komplikace, však myslete na to, že makléře platí prodejce, nikoli vy.

2. Stanovte si podmínky

Pokud jako prodávající nesouhlasíte s cenou, kterou vám makléř doporučí, trvejte na vlastním odhadu. Výše provize také není automatická. Pokud máte důvod věřit, že vaše nemovitost se prodá rychle a téměř sama, jasně to řekněte a trvejte na nižší provizi.

3. Termín plánované prohlídky se neřídí podle vás

Realitní makléři často plánují prohlídky tak, aby zakryli skutečnost, že provoz v bezprostředním okolí domu je v době dopravní špičky za únosnou mezí. Nikdy také nevíte, jestli vám před domem o víkendu nebudou parkovat fanoušci místního fotbalového klubu. Pokud se vám některá lokalita opravdu líbí, určitě si ji zajeďte prohlédnout i podruhé nebo potřetí, ovšem v jinou dobu, kterou si určíte sami.

Reklama

4. Dům „otevřených dveří“ není zárukou prodeje

Makléř dokáže přilákat celý zástup potenciálních klientů. Pokud na vás naléhá, abyste právě u svého domu měli stále „otevřené dveře“ a přípravám proto věnovali celý týden, ještě jednou se nad tím zamyslete. Možná to za to nestojí, nebo alespoň ne vám. Stejně tak si uvědomte, že makléř v nabídce nezohlední většinu detailů. Napíše jen tolik, aby přilákal zájemce. Když se však ukáže, že o váš dům není zájem, nabídne kupujícím klidně další domy.

5. Makléři vždy nebojují za nejvyšší nabídku

Nepochybně jim jde o co nejvyšší provizi, ale někdy je rychlý a jednoduchý obchod za 1 850 000 korun lepší než čekání na zájemce, který zaplatí 1 870 000. Dvacet tisíc korun je pro vás sice dost peněz, ale pro makléře to při provizi 3 % znamená jen šest stovek.

Reklama
Zdroje článku:
 Forbidden Advice, The Reader´s Digest Association Limited, Dobře utajené rady
Reklama