Nejslavnější travičky v historii byly královny a jiné významné šlechtičny. Jed jim významně pomohl ke slávě

Nejslavnější travičky v historii byly královny a jiné významné šlechtičny. Jed jim významně pomohl ke slávě

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jed, účinná ženská zbraň, která některým slavným aristokratkám pomohla dosáhnout jejich cílů. Proč zrovna jed? Jeho podání je snadné, na rukách přitom neulpí krev a je těžké jej odhalit. Zde je 6 nejznámějších traviček historie.

Královna Kleopatra (70–30 př. n. l.)

Je známo, že Kleopatra prováděla experimenty s toxickými látkami – zajímala se o jejich účinky a smrtící dávkování. Údajně se vyžívala v sadismu a s oblibou pozorovala, jak její jedy působí utrpení. Oběťmi byly především palácoví otroci. Je také hlavní podezřelou z otravy svého mladšího bratra Ptolemaia XIV., který představoval konkurenci pro jejího syna. Podle legendy zemřela tak, že se nechala uštknout jedovatým hadem, což je ale v rozporu s písemnými prameny. Její smrt podle nich měla být rychlá a klidná, proto je pravděpodobnější, že si jakožto velká znalkyně namíchala nějaký bylinný jed

Livia Drusilla (30–50 př. n. l.)

Livia Drusilla byla vlivná a oddaná manželka římského císaře Augusta. Údajně měla být obratnou manipulátorkou, která svému muži napomáhala zbavovat se odpůrců. K tomu účelu zřídila špionážní síť a likvidaci nepřátel prováděla pomocí jedů. Vliv Livie byl tak obrovský, že se mnozí hosté pozvaní na císařskou hostinu obávali o život. Podle některých zdrojů otrávila Augustovy nástupce, aby vyklidila cestu k trůnu svému synovi Tiberiovi.

Agrippina Mladší (15–59 n. l.)

Agrippina Mladší byla manželkou císaře Claudia. Historické prameny ji popisují jako velmi panovačnou a nemilosrdnou ženu. Říká se, že otrávila svého manžela, aby zajistila nástupnictví svému synovi Neronovi. Ironií je, že o několik let později ji Nero nechal zavraždit. Vskutku povedená rodinka! 

Lucrezia Borgia (1480–1519)

Lucrezia Borgia, jedna z nejpůvabnějších žen své doby, byla dcerou papeže Alexandra VI. Stejně jako její sourozenci byla obětí sňatkové politiky svého otce. Údajně měla mnoho milenců. Zlí jazykové tvrdili, že těch nepohodlných se zbavovala pomocí jedů, který měla stále při sobě uvnitř dutého prstenu. Podle názoru mnohých historiků však o tom neexistují věrohodné důkazy.

Kateřina Medicejská (1519–1589)

Kateřina Medicejská byla manželkou francouzského krále Jindřicha II. a zároveň matkou tří dalších králů. Podle mnoha zdrojů byla krutou a velmi ambiciózní panovnicí. Žila v období násilných náboženských válek katolíků s hugenoty. Aby zajistila přístup svým synům k moci, otrávila svého manžela Jindřicha. Kromě toho je také obviňována z masakru tisíců hugenotů známého jako Bartolomějská noc. Připisuje se jí, že vydala rozkaz: „Zabijte je všechny!” 

Madame de Brinvilliers (1630–1676)

Celým jménem Marie-Madeleine-Marguerite d'Aubray, markýza de Brinvilliers, byla francouzská aristokratka a členka dvora krále Ludvíka XIV. Se svým milencem byla odsouzena a popravena za otrávení otce a dvou bratrů. Motiv byl prostý – snaha získat rodinný majetek do svých rukou. Po její smrti vyvstaly fámy, že otrávila přes 30 pacientů špitálu, na kterých testovala účinky svých jedů. Počin de Brinvilliers rozpoutal na královském dvoře tzv. „Aféru s jedy“, vražedný skandál, který mezi lety 1677–1682 otřásl Francií. Za travičství a čarodějnicí tehdy bylo popraveno 36 nejvyšších aristokratů. 

Reklama
Reklama