Lidský jazyk: Kdy spí? Dokážeme si ho spolknout? V čem je lepší než ten psí?

Lidský jazyk: Kdy spí? Dokážeme si ho spolknout? V čem je lepší než ten psí?

Foto: Shotmedia/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud jste si někdy položili i takové na první pohled hloupé otázky, jistě vás bude zajímat, jak to opravdu je se zapadlým jazykem, s jeho „odpočinkem“ a porovnáním s jazykem psích miláčků. Ale nejenom to. Ale pro začátek - můžeme si ho spolknout?

Navzdory pověrám a zaručeným příběhům à la jedna paní povídala, spolknout vlastní jazyk člověk nedokáže. Jistě jste si všimli, že pod jazykem se nachází malá uzdička, takzvané frenulum. Jde o měkkou tkáň ústní dutiny, která se nachází právě na spodní straně jazyka. Má ji každý a manipuluje se s ní pouze v případech potřeby, například pokud má někdo problémy s výslovností některých hlásek. Právě díky ní je nemožné, aby člověk spolkl vlastní jazyk a ani s jeho zapadnutím to nebude tak zlé, jak se může zdát.

Může jazyk zapadnout?

V mnoha seriálech z lékařského prostředí (nebo i v seriálu Pobřežní hlídka) se často hrdinové potýkají s problémem zapadlého jazyka. V rámci první pomoci se však zapadlý jazyk nevytahuje rukama, ani jiným způsobem, důležité je, aby měl člověk průchodné dýchací cesty, a tehdy stačí hlavu postiženého správně zaklonit.

Co jste o jazyku nevěděli

Kořen jazyka směřuje do hltanu a postupně přechází do hrtanové příklopky. Kořen není volně viditelný bez ohledu na to, jak ho dokážete vypláznout. Jazyk je pokryt sliznicí s chuťovými pohárky, ale to jsme se ve škole všichni učili. Co jste však o jazyku možná nevěděli?

  • Je nejsilnějším svalem lidského těla. Ve skutečnosti se skládá z několika svalů, ne jen z jednoho. 
  • Věkem počet chuťových pohárků klesá. Dítě se rodí s přibližně 10 000 chuťovými pohárky, zatímco dospělý člověk má jen polovinu z tohoto množství. Tento fakt zřejmě způsobuje, že většina dětí například nesnáší zeleninu, ale v dospělosti si k ní najdou cestu. 
  • Jazyk nikdy nespí, dokonce ani během vašeho spánku. I tehdy pracuje, protože posouvá sliny dolů vašim hrdlem, abyste se neudusili nebo nezaslintali celý polštář. 
  • Uzdička jazyka může kromě řečových problémů způsobovat i odhalování zubních krčků a jiné nepříjemnosti. 
  • Průměrná délka lidského jazyka je asi 10 centimetrů. 
  • V současnosti je jednou z nejpopulárnějších ozdob procedura rozdělení jazyka na dvě poloviny. Provádí se několika různými způsoby, přičemž nejčastěji se používá horký skalpel, aby jazyk příliš nekrvácel. Zahojí se do dvou týdnů a po nějakém čase a tréninku je možné ovládat obě poloviny jazyka samostatně. 
  • 50 % bakterií v ústní dutině se nachází na jazyku. Člověk má v ústech více bakterií než pes. 
  • 85 % lidí dokáže srolovat svůj jazyk. 
  • Každý člověk má jedinečný otisk jazyka. 
  • Vyrážka na jazyku nesouvisí s tím, že vás někdo pomlouvá. Způsobují ji bakterie.
Reklama
Zdroje článku:
netinbag.com, smilesonmichigan.com
Reklama