Lidská housenka Princ Randian: Díky své vytrvalosti a inteligenci prožil i s handicapem plnohodnotný život

Lidská housenka Princ Randian: Díky své vytrvalosti a inteligenci prožil i s handicapem plnohodnotný život

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Princ Randian přezdívaný jako lidské torzo, housenka nebo hadí muž, byl díky svému postižení senzací na přelomu 19. a 20. století. Neměl ruce, ani nohy, ale přesto dokázal zabezpečit sebe, rodinu, zplodit děti a vést plnohodnotný život. Senzace? Samozřejmě!

Dětství

Princ Randian se narodil v roce 1871 v Demerare v Britské Guayaně zotročeným Indům. Díky své zvláštnosti byl také přezdívaný jako hadí muž, housenka nebo žijící torzo. Tyto nelibé přezdívky získal kvůli tomu, že se narodil bez rukou a nohou. Bylo známo, že trpěl syndromem tetra-amélie, který vede k tomu, že se děti rodí bez končetin. Pravděpodobně byl hinduista. Princ se narodil v době, kdy se lidem se zdravotním postižením mohlo o nějaké zvláštní lékařské péči nechat jen zdát. Pokud takoví lidé přežili, jejich osudem bývalo většinou cestování s cirkusem. Z Guayany do USA ho přivezl Phineas Taylor Barnum, který byl americký podnikatel a zakladatel cirkusu „Ringling Bros and Barnum & Bailey“.

Kariéra

Příroda se na něm vyřádila, ale mozek Prince Randiana fungoval lépe než mozky spousty zdravých lidí bez handicapů. Oplýval vysokou inteligencí a věděl, jak se chovat ve společnosti. Pokud byste při rozhovoru s ním zavřeli oči, měli byste pravděpodobně pocit, že hovoříte s vysoce postaveným člověkem s několika tituly. Kromě svého rodného jazyka (hindština) hovořil plynule také anglicky, německy a francouzsky. Mimo své jazykové nadání uměl také velmi dobře pracovat se štětcem.

Své dovednosti a nadání předváděl v Barnumově cirkuse, kde si lidé zaplatili vstupné, aby mohli tuto senzaci vidět na vlastní oči. Diváky ohromil už ve chvíli, kdy se „připlazil“ na jeviště. Když ještě ke všemu vzal do úst štětec a začal malovat obraz, publikum ve stoje jásalo. Také se bez větší pomoci dokázal oholit nebo si například zapálit cigaretu. Mimo to byl také velmi zručný tesař. Všechny rekvizity si sám „vlastnoručně“ vyráběl. Následně je uchovával v dřevěné truhle s obrovským zámkem. Tato osobní truhla včetně mohutného kovaného zámku byla také jeho osobním obdivuhodným výtvorem. Mimo cirkus si zahrál i ve filmu Freaks (Zrůdy 1932)

Osobní život

I přes svůj abnormální vzhled žil Randian překvapivě normální a spokojený život. Ačkoliv byl pro většinu lidí jeho vzhled odpudivý, našla se žena, která ho právě díky jeho zvláštnostem milovala. Oženil se hinduistkou známou jako princezna Sarah. Obdivuhodné je, že spolu zvládli zplodit čtyři zdravé děti (dcery Mary, Elizabeth, Wilhemina a syn Richard). Syn Richard se v dospělosti stal osobním manažerem svého otce. Na konci 19. století se usadili v klidné čtvrti v Plainfieldu v New Jersey, kde rodina zůstávala, zatímco Randian vystupoval.

Cirkus Prince Randiana živil přes 40 let. Poslední vystoupení provedl v roce 1934. Podle dostupných zdrojů zemřel jen pár hodin po ukončení zmiňovaného posledního vystoupení ve věku 63 let. Oficiální příčinou smrti bylo srdeční selhání. Randian se snažil dodržovat pravidelný spánkový režim, žít zdravým životním stylem a dostatečně odpočívat. I díky tomu se pravděpodobně se svým postižením dožil tak obdivuhodného vysokého věku.

Reklama
Reklama