Legendární salám našeho mládí. Víme, jak poznat v obchodě, jestli bude dobrý

Legendární salám našeho mládí. Víme, jak poznat v obchodě, jestli bude dobrý

Foto: bandd / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tento salám patří mezi luxusní retro vzpomínku. Historii si zachoval dodnes, ale uzenáři se k němu velmi často chovají přímo macešsky. Až tak, že z nejlepšího salámu historie tvoří nejhorší salám současnosti.

Obsah článku
  1. Gothaj a jeho receptura
  2. Dnešní konzistence není nic moc, blátivé cosi
  3. Jak poznáme na dálku dobrý gothaj?
  4. Jak vypadá správný gothaj?

Řeč je o měkkém voňavém salámu, který tolik chutnal s rohlíkem. Ještě lepší byl s cibulí a octem. Perfektní byl opečený s bramborovou kaší.

Gothaj a jeho receptura

Gothajský salám byl oblíbený. Měl skvělou chuť a patřil k těm levnějším. Své místo si našel i na slavnostních obložených mísách. Dodnes na něj pamětníci rádi vzpomínají. Receptura nebyla nijak tajná.

Obsahuje převážně vepřové maso, lépe tučnější, trochu hovězího kvůli tmavší barvě. Směs se vyšlehávala, kutrovala s ledem, aby měl salám správnou konzistenci. Každý výrobce si své koření přidává již podle sebe, originální receptura uváděla česnek, nové koření a muškátový oříšek. 

Dnešní konzistence není nic moc, blátivé cosi

Často právě u tohoto druhu salámu býváme zklamaní. Blátivou konzistencí, divným zápachem a nedobrou chutí. Dokonce se říká, že kvalita řezníka a uzenáře se pozná podle toho, jaký vyrobí gothaj. Nebo špekáčky. 

Gothaj
Gothaj | Zdroj: lsantilli / Depositphotos

Jak poznáme na dálku dobrý gothaj?

Můžeme sledovat několik ukazatelů.

Na obalu by měl být uveden obsah masa alespoň 60 – 80 %, čím více, tím lépe. Menší obsah masa naznačí škroby a blátivou chuť.

U krájeného salámu můžeme sledovat strukturu a odhadnout ji.

  • Barva by měla být svěží, tělová, růžová.
  • Salám by měl mít výraznou mozaiku, pěkné tukové části, rovnoměrně rozprostředné po celé ploše. To zajistí, že chuť bude podpořena tukem, bude výrazná.
  • Salám by se neměl rozpadat.
  • Na řezu by neměl mít náznaky „chlupů“, roztřepenosti celé masy. Salám by byl nepříjemně mazlavý a nepříjemný v ústech. Obsahuje patrně zakázané separáty, které často odhalily spotřebitelské testy.

Na povrhu by měl být suchý, pevný, ale neměl by budit dojem perfektních koleček jakoby „ z želatiny“. Takový salám je příliš tuhý a bez chuti. 

Jak vypadá správný gothaj?

Má tu správnou barvu, kterou si pamatujete. Voní na dálkuKolečka jsou poddajná a struktura výrazná. Salám by jednoduše neměl vypadat jako junior ze separátu s náznaky tuku. Takový salám, je to zřejmé, prostě nebude ono!

Reklama
Zdroje článku:
Reklama