Jezte zadarmo: Výživné druhy plodů a rostlin na vás čekají hned za dveřmi či za městem

Jezte zadarmo: Výživné druhy plodů a rostlin na vás čekají hned za dveřmi či za městem

Foto: LedyX / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Louky, meze, paseky a lesy jsou ověšené plody, které stačí jen posbírat a zpracovat. Příjemnou procházku lze snadno spojit se sběrem plodů nebo bylin. A to zcela zdarma.

Důležité varování: vyvarujte se sbírání planých rostlin v oblastech, kde byla úroda ošetřena postřikem herbicidů nebo jiných jedů (většinou jde o oblasti s intenzivní zemědělskou výrobou). Pokud si nejste jisti, že je rostlina jedlá, nedotýkejte se jí. Kupte si nějakou terénní příručku o místní květeně. Pokud se chystáte jít na houby, je vždy dobrá konzultace u nějakého odborníka.

Pampeliška

Tuto běžnou rostlinu – často považovanou za plevel – najdete na jaře a v létě téměř kdekoli. Tmavě zelené listy můžete jíst vařené, v polévkách nebo jako zeleninu, případně syrové v salátech. Mají lehce nahořklou, palčivou chuť a jsou velmi bohaté na vitamin A a C a na železo. Z květů se dělá pampeliškové víno, med nebo výborný džem. Upražený a mletý kořen pampelišky se může použít jako náhražka kávy. Pampelišková „káva“ je dobrá na trávení.

Pupava

Vypadá jako malý, přisedlý bodlák. Nejčastěji ji najdete na osluněných lesních okrajích, na suchých mezích a vyprahlých loukách. Uprostřed růžice pichlavých listů je schované šťavnaté květní lůžko, které se dá po očištění (včetně odstranění chloupkatých květních obalů) jíst syrové. Má chuť podobnou kedlubně, ale jemnější. Pokud ale už pupava vykvete, je vhodnější ji použít jako závěsnou dekoraci.

Ostružiny

Během léta a podzimu najdete na stráních a v lesích tmavé a šťavnaté bobule ostružin. Planý ostružiník, na kterém ostružiny rostou, je pokrytý ostrými trny, takž epři trhání je dobré mít dlouhé rukávy i nohavice. Pokud se ostružiny chystáte podávat jako ovoce se šlehačkou, jogurtem nebo zmrzlinou, natrhejte plody tmavé barvy, ale stále ještě tuhé. Z ne zcela zralých ostružin se pak dělá výborný džem nebo želé. Jsou bohaté na vitamin C a také obsahují složky zvané anthocyaniny, které pravděpodobně pomáhají zpomalovat růst rakovinových buněk.

Bezový květ a bezinky

V červnu se objeví velká, plochá květenství bezu černého a provoní své okolí asi na tři týdny. Květenství natrhejte a hned z nich připravte chutná, osvěžující nápoj. Důkladně opláchněte asi 20 květenství, abyste odstranili všechen hmyz a nečistoty, a vložte do velkého hrnce spolu s plátkem citronu, několik a lžičkami citronové šťávy a asi 1,5 kg cukru. Přelijte asi 4 litry horké vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přikryjte a nechte stát tři až čtyři dny, přičemž dvakrát denně promíchejte. Podávejte ředěné vodou nebo sodovou (sycenou) vodou a s trochou ledu.

Malé tmavé bobulky dozrávají na podzim. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Výborné jsou ve směsi s jablky jako náplň do koláčů. Měly by se ale vždy uvařit – syrové bezinky i s listy bezu jsou lehce jedovaté.

Houby

Houbaření je u nás stále populární, ale začátečník by měl vždy jít se zkušeným houbařem, případně si všechny nasbírané houby před konzumací nechat zkontrolovat odborníkem. Mnoho informací o houbách najdete i na internetových stránkách (damyko.cz, houbar.cz, mykologie.estranky.cz a další). Výživné hodnoty se liší podle druhu hub, ale obecně jsou houby bohaté na vitaminy řady B, zejména pak na vitamin B2 (riboflavin). Také jsou dobrým zdrojem minerálů, zejména draslíku. Zároveň obsahují málo soli, tuku a kalorií.

Reklama
Zdroj článku:
Dobře utajené rady
Reklama