Historie horoskopu: je to lež, nebo ukrývá kus pravdy?

Historie horoskopu: je to lež, nebo ukrývá kus pravdy?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Možná to znáte. Ty zázračné tabulky na koncích časopisů, které hlásí, že si Vaše znamení najde partnera, vyhraje milion korun a nebude mít problémy v práci. Horoskopy jsou stále aktuální, přestože spousta lidí tvrdí, že se jedná o marketingový tah a prostou lež. Dnes se podíváme na jeho historii.

Babyloňané

Za zakladatele horoskopů a celkově astrologie jsou považováni právě obyvatelé Babylonie. Tehdy jim astrologie pomáhala předpovídat počasí a určité přesně stanovené události. Lze tedy říct, že po skoro 2 000 let byla astrologie považována za to samé jako astronomie.

Předpovídání z hvězd se postupně šířilo dál do celého světa, přes Řeky a Římany až k Arabům. 

Tehdy nebyla schopnost predikce pomocí nebeských útvarů považována za nic jiného než pouhou předpověď počasí, která ale pomáhala se zemědělstvím a úrodou. Dané informace byly velmi cenné. 

Zvěrokruh

Zvěrokruh byl pravděpodobně vymyšlen v Řecku, ale osvojen naším starým známým obyvatelstvem Babylonie. Už zezačátku astrologové věděli, že trvá dvanáct měsíců, než se Slunce vrátí do původní pozice. Zvířetníková znamení pak pojmenovali dle 12 souhvězdí, se kterými se překrývala. Došlo k rozdělení na čtyři skupiny:

Ohnivá znamení: Beran, Lev, Střelec

Vodní znamení: Rak, Štír, Ryby

Reklama

Vzdušná znamení: Blíženci, Váhy, Vodnář

Zemská znamení: Býk, Panna, Kozoroh

Samotná problematika zvěrokruhu je velmi složitá a obsáhlá. Jedná se o učení astrologie. Z těchto důvodů se jí věnovat nebudeme a přesuneme se k nám známějším oblastem.

Horoskop

Původní horoskop je mapa zvěrokruhu se Zemí uprostřed. 

Výchozím bodem měření je jarní bod – znamení Berana. Od něj se kruh rozděluje na dvanáct stejných dílů po 30°. 

Zvěrokruh je ale jen jeden celkový prvek horoskopu. Řadí se tam i astrologické planety nebo třeba aspekty.

Novinový horoskop

Zatímco ten pravý astrologický horoskop se vázal k předpovědi počasí, ten novinový je mnohem mladší a zabývá se převážně okruhy témat, které lidi chtějí slyšet nejvíce. Tento nápad vznikl ve Velké Británii, na popud mladší sestry královny Alžběty v roce 1930. Tehdy měl britský astrolog předpovědět její budoucnost pomocí hvězd. Nápad se uchytil a od té doby začaly horoskopy v novinách vycházet každý den.

Horoskop není ledajaký horoskop. Ten astrologický je založen na opravdové predikci hvězd. Ten novinový? Těžko říct. Obrázek si udělejte sami.

Reklama
Zdroj článku:
astrologers.com
Reklama