České jídlo patří do top třicítky mezi světovou kuchyní. Slovensko jsme nechali daleko za sebou
Tradiční české recepty jsou naší chloubou. Něčím, na co můžeme být právem hrdí. Tento fakt dokazuje i aktuální úspěch, kdy se česká kuchyně výborně umístila ve světovém žebříčku a obstála tak v porovnání se světovými pokrmy!
Taste Atlas je prestižní web a online průvodce, který pravidelně sestavuje žebříčky nejlepších jídel. V roce 2024 bylo odevzdáno 367 847 hlasů a hodnotilo se více než 11 000 pokrmů.
Vítěz z Kolumbie
Anketě o nejlepší jídlo světa dominovala kolumbijská kuchyně se svým pokrmem zvaným Lechona. Jedná se o pečené sele. To během života konzumovalo pouze mateřské mlkéko a je pečené v celku s nádivkou z cibule a bylinek. Na druhém místě se usadila oblíbená neapolská pizza a pomyslnou stříbrnou medaily dostal brazilský zástupce, tedy steak picanha. V top 100 pokrmech se také umístil jeden český, naši slovenští přátelé v žebříčku bohužel nemají zástupce žádného. Z české kuchyně zabodoval frgál, umístil se na 99. místě v nejlepších pokrmech světa.
Česká kuchyně celkově 27.
Vedle žebříčku pokrmů se vyhodnocovalo také pořadí jednotlivých kuchyní. A právě zde bodovala ta česká jako celek, kdy se popasovala i se světovými velikány. V konečném pořadí jsme se umístili na krásném 27. místě, kdy jsme porazili například kuchyň z Thajska, Ukrajiny a Slovenska. Naši sousedé obsadili 72. příčku.
Celkoví vítězové testu jsou následující:
- první místo – Řecko;
- druhé místo – Itálie;
- třetí místo – Mexiko;
- čtvrté místo – Španělsko;
- páté místo – Portugalsko.
Světový průvodce u každé země vysloveně uvádí jídla, která při návštěvě „musíte ochutnat“. Hodnotitele zaujaly především nošovické kysané zelí, svíčková, česnečka a pečená kachna.
Česká kuchyně se formovala po staletí
Jak uvádí oblíbený Deník.cz, česká kuchyně je dílem několika národů. A je tomu opravdu tak, asi největší vliv na ni mělo Rakousko-Uhersko, svůj podíl na vývoji českých jídel mají také další národy. Češi jsou nejen vyhlášení pivaři, ale také jedlíci. Pojďme si přiznat, že klasická česká jídla nepatří mezi ta nejméně kalorická. Naše kuchařské umění je ale něco, na co můžeme být pyšní. To ostatně dokázaly žebříčky, které jsme vám dnes představili.