17 vražedných panenek Burkeho a Harea byly spojovány se 17 oběťmi vražd

17 vražedných panenek Burkeho a Harea byly spojovány se 17 oběťmi vražd

Foto: Arthur's Seat coffins, Chambers Street by kim traynor/ Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 19. století objevili tři chlapci při lovu králíků v Holyrood Parku poblíž Edinburghu 17 malých rakví, ve kterých byl uložen tentýž počet panenek. Později tyto loutky vyjevily své kruté a krvavé tajemství.

Panenky byly nalezeny náhodou, málem byly všechny zničeny

Mladí hledači králíků si v roce 1836 v edinburském parku všimli podivného otvoru ve skále. Do otvoru bylo nacpáno několik kusů břidlicových kamenů, které před nepřízní počasí chránily drobné rakve s tajuplnými panenkami. Zpočátku se nález chlapcům nezdál být ničím zvláštní. Nepředpokládali ani, že by mohl mít nějakou hodnotu. Mladíci pak údajně panenky házeli jeden na druhého, přičemž zhruba polovinu z nich zničili.

Později byly loutky označeny jako panenky Burkeho a Harea a byly spojovány právě se 17 oběťmi vražd, které měli mít tito dva muži na svědomí ve skotském Edinburghu na konci 20. let 19. století. Dodnes však nebylo jednoznačně prokázáno, zda spolu tyto dvě skutečnosti opravdu souvisí.

Po bližším prozkoumání začaly loutky budit pozornost

Počet panenek měl údajně symbolizovat těla, která dvojice vrahů a vykradačů hrobů prodala doktoru Knoxovi. Ten s Burkem a Harem spolupracoval, jelikož dříve nebylo tak snadné získat oficiální cestou mrtvoly k lékařské pitvě. Po tipu jednoho z Knoxových studentů, že by mu dobře zaplatil, doručil Hare Knoxovi mrtvolu muže, který zemřel v Hareově penzionu přirozenou smrtí. Oba tak na situaci vydělali a později se pak Hare spojil s Burkem, začali vraždit a prodávali těla Knoxovi k pitvě.

Datování látek použitých na pohřební plátna a nití určuje jejich původ přibližně do stejné doby jako zmíněné vraždy. Podle průzkumu byly panenky uloženy do rakví postupně ve třech různých obdobích v horizonu desítek let. Tomu odpovídají rozdílné fáze rozkladu obsahu rakví. Pozoruhodné je, že v poslední várce byla jen jedna panenka, což vyvolalo v některých úvahy o tom, že měly v brzké době další loutky přibýt.

Teorie o vraždících panenkách

Podle jedné z teorií mohl jeden z vrahů cítit vinu za oběti, kterým se nedostalo řádného pohřbu, a tak vyrobil rakve a oběti symbolicky pohřbil. Jiné teorie tvrdí, že jde spíše námořníky ztracené na moři nebo že jejich výroba souvisí s keltskou magií, či dokonce voodoo.

Reklama

Pokud panenky skutečně vznikly ještě předtím, než se vraždy dostaly na veřejnost, existuje jen hrstka lidí, která za jejich výrobou mohla stát. Kromě Knoxe, Burkeho a Harea o vraždách věděly jen ženy obou vrahů. V podezření však padá také Knoxův bratr, která možná tušil, odkud se těla berou.

Kresba
Kresba Burkeho a Harea | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Hlavním problémem teorie, že panenky jsou výsledkem vražd Burkea a Harea, nazývaných také West Port Murders, je skutečnost, že nejméně 12 z jejich obětí byly ženy. Figurky jsou totiž zjevně výhradně mužského pohlaví, soudě podle jejich oděvu.

Burke a Hare byli nakonec souzeni za 3 z celkem 16 odhadovaných vražd. Aby se vyhnul šibenici, svědčil Hare proti Burkeovi, který byl odsouzen k oběšení a pitvě. Burkeova kostru je i dnes k vidění v univerzitním anatomickém muzeu.

Reklama
Reklama