Žádná suchost: Co je vlastně balzám na rty?

Žádná suchost: Co je vlastně balzám na rty?

Foto: Andrei David Stock / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Balzám na rty je jedna ze základních věcí, které musíme vlastnit. Nosíme ho stále sebou. Odkud vlastně pochází, jak vznikl a z čeho se nejčastěji vyrábí?

Jako Kleopatra

Ať už máte suché rty od mrazu, vedra nebo nedostatečného přísunu tekutin, balzám na rty bude vaším zachráncem. Není to žádný výdobytek moderní vědy, lidstvo používalo ke stejným účelům podobné látky jako dnes už po staletí. Ve starověkém Egyptě si faraóni (a nejen oni) mazali na rty přípravky ze včelího vosku, olivového oleje a zvířecího tuku. Většina z dnešních ingrediencí v přípravcích na rty byla používána v Egyptě dlouho před začátkem našeho letopočtu. Podle babských rad byly doporučovány vosky různých druhů (včelí, ušní…) na rozpraskané rty už od těch dob.

Z továrny a v balení

Výroba prvních balzámů započala už v 19. století. V roce 1865 vzniká firma později přejmenovaná na námi známou Vaseline. V 80. letech 19. století také vzniká první sériově vyráběný balzám na rty společnosti Fleet. Ani ten však úspěch neslavil, dokud jeho recept nekoupil v roce 1912 John Morton, jehož ženu napadlo ingredience roztavit a vyrobit z nich tyčinku. Balzám na rty v tyčince pojmenovaný ChapStick byl obrovským úspěchem. Od té doby mnoho dalších společností přišlo s vlastními recepty a dnes máme na trhu nepřeberné množství klasických, barevných nebo i ochucených balzámů.

Tajemné ingredience

Každá firma má své výrobní tajemství a svůj soubor ingrediencí, který používá. Mnoho receptů však nahrazuje jednu nebo dvě látky či jejich množství. Tady jsou ingredience, jež můžeme často v balzámech najít.

Včelí vosk

Jak už bylo zmíněno dříve, vosk se používal ke zmírnění suchosti rtů dávno před tím, než na svět přišel nějaký přípravek. Včelí vosk byl jedním z nejlepších, ale naši předci neopovrhli ani voskem ušním nebo voskem z něhož se dělali svíčky.

Kakaové máslo

Ačkoliv se kakaové máslo používá zejména při výrobě čokolády, má také blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje přírodní antioxidanty a díky svým hydratujícím účinkům je často používáno v kosmetice.

Oleje

Nejčastěji používané jsou kokosový, slunečnicový, řepkový olej nebo olej z máty peprné. Přidávají hydrataci a také příchuť do balzámů.

Med

Kromě vosku se využívá i další včelí produkt. Med se pyšní vysokým obsahem antioxidantů a vysokými nutričními hodnotami. Také pomáhá při otoku.

Bambucké máslo

To obsahuje spoustu vitamínů a látky, které nabízejí přírodní ochranný faktor proti slunečnímu záření. Pro své účinky se také hojně používá v krémech a tělových mlécích.

Reklama
Zdroje článku:
qualitylogoproducts.com, Kateřina Robová
Reklama