Nejúžasnější přírodní úkazy, které můžete spatřit na vlastní oči

Nejúžasnější přírodní úkazy, které můžete spatřit na vlastní oči

Foto: ginger_polina_bublik / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Přírodní úkazy jako je například polární záře, vulkanické blesky nebo i celkem běžná duha patří mezi ty nejúžasnější jevy na naší planetě. Určitě je mezi námi hodně lidí jejichž snem je spatřit tyto jevy na vlastní oči. Dozvíte se popis procesu které stojí za těmito přírodními úkazy.

Polární záře

Polární záře je bez pochyby jedním z nejkrásnějších úkazů, jaké můžeme na obloze pozorovat. Tento jev nastává ve vysoké atmosféře vlivem střetu Slunečních větrů a magnetického pole Země. Tuto dech beroucí podívanou lze pozorovat nejčastěji v polárních oblastech naší planety. Dále je také možné ji vidět v Kanadě, na Aljašce, ve Skandinávii a podobně i v oblastech vyšších zeměpisných šířek na jižní polokouli. Zajímavé ale je, že polární záři můžeme výjimečně pozorovat i z České republiky. Kdy naposledy tomu bylo v roce 2017.

Vulkanické Blesky

Sopečné erupce jsou samy o sobě zajímavým přírodním úkazem a někdy jsou doprovázeny tak zvanými vulkanickými blesky. Což vytvoří pozorovatelům opravdu nádhernou podívanou. Tyto blesky však nepocházejí z bouřkových mraků, ale z velkého množství malinkého sopečného prachu, který je zhuštěný na velmi malém prostoru a vlivem tření těchto částiček vzniká statická elektřina. Další mechanismus vzniku těchto blesků počítá s vodní párou, která je součástí sopečné erupce. Kondenzace páry do kapek nebo ledových krystalků a jejich následné srážky mají na svědomí separaci náboje. Jakmile se celkový náboj naakumuluje na neúnosnou míru, tak dojde k výboji.

Velká modrá díra

Velká modrá díra je zatopený závrt ve vodách Honduraského zálivu a pobřeží Belize. Má téměř dokonalý kruhový půdorys o průměru 300 metrů a hloubce 124 metrů. Jedná se vlastně o prastarou obrovskou jeskyni, které se probořil strop, a to celé zatopila mořská voda. Na tento úkaz se sjíždějí davy potápěčů, aby ho prozkoumali i zevnitř. 

Duhové hory

V hornaté oblasti na severu Číny v provincii Gansu se nachází geologický park Zhangye Danxia a právě zde se na ploše 40 kilometrů čtverečních rozkládá naprosto unikátní pohoří, jež nese příznačný název duhové hory. Za pastelově barevný vzhled může načervenalý pískovec a ložiska dalších minerálů odlišných barev. Vrstvy pískovce byly zformovány z usazenin během 24 miliónů let a následně zohýbány silami tektonických desek. Pestrobarevnou strukturu následně dotvarovaly živly jako je vítr a déšť, které napomohly vzniku roklí, údolí či věží. V roce 2010 byly duhové hory zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama