Ovesná mouka: 5 zdravotních benefitů

Ovesná mouka: 5 zdravotních benefitů

Foto: AtlasStudio / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ať už máte alergii na lepek nebo lepkovou intoleranci nebo jste na bezlepkové dietě pro jiné důvody, ovesná mouka je bezpečná volba pro vaše recepty.

Je to jedna z nejlepších bezlepkových mouk, které můžete použít, protože obsahuje všechny důležité látky jako vlákninu, proteiny, mangan, selen, fosfor, hořčík, železo, draslík a zinek. Díky své bohaté oříškové chuti může být ovesná mouka použita v mnoha receptech na vaření i pečení (třeba sušenek). Výzkumy dokázaly, že méně než 1% celiaků mělo negativní reakci při velkých objemech ovsa v jejich jídellníčku, což naznačuje, že ovesná mouka je bezpečná pro jejich zdraví, když přijde na bezlepkové mouky. Výhody ovesné mouky zahrnují snižování hladiny cholesterolu, snižování krevního tlaku, snižování rizika srdečních onemocnění a napomáhání zvládnutí diabetického onemocnění.

Výhody ovesné mouky

Snižuje riziko srdečního onemocnění

Díky obsahu vlákniny, ovesná mouka snižuje riziko srdečních onemocnění. Studie prokázaly, že příjem vlákniny v potravě je spojen s nižším rizikem onemocnění ischemickou srdeční chorobou a kardiovaskulárními chorobami. Oves obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu, což může napomoci správnému fungování kardiovaskulárního systému.

Snižuje obsah cholesterolu v těle

Mezi výhody ovesné mouky patří její schopnost snižovat cholesterol. Obsahuje beta glukany, které způsobuje snížení cholesterolu v séru, stejně jako LDL cholesterolu. Ovesná mouka má schopnost omezit absorpci cholesterolu z potravy. Beta glukany pomáhají uvolnit usazeniny v tepnách a snížit LDL cholesterol v těle o 5 až 10 procent.

Pomáhá zvládat diabetické onemocnění

Látky v ovesné mouce mají schopnost napomoci zvládat symptomy způsobené cukrovkou. Podle výzkumu z roku 2015, konzumace ovesných výrobků dokázala značně snížit koncentraci cukru v krvi, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu. Tento výzkum také naznačil, že ovesná mouka by mohla být přínosnou i v dietě cukrovkářů, protože upravuje obsah cukru a lipidů v krvi.

Snižuje krevní tlak

Látky obsažené v ovesné mouce mají i schopnost přirozeně snižovat krevní tlak. Studie prokazují, že přidání ovesných výrobků do jídelníčku pomáhá snižovat krevní tlak u lidí, kteří trpí mírnou hypertenzí (zvýšeným krevním tlakem). Snižuje systolický (během stahu srdce) i diastolický (během odpočinku srdce) tlak v krvi.

Zvyšuje sytost

Mezi výhody ovesné mouky patří také zvýšený pocit nasycenosti. Stejně jako když si dáte misku ovesné kaše k snídani a vydržíte sytí až do oběda, ovesná mouka v pokrmu vás zasytí až do příštího jídla. Podle výsledků studií je to díky vysokému obsahu vlákniny. Výzkum publikovaný v European Jounal of Clinical Nutrition zjistil, že ovesná kaše je mezi snídaňovými pokrmy nejlepší, pokud jde o pocit zasycení po jídle.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama