10 způsobů, jak do sebe bez problémů dostat 5 porcí ovoce a zeleniny denně

10 způsobů, jak do sebe bez problémů dostat 5 porcí ovoce a zeleniny denně

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dobře víte, že máte denně sníst alespoň pět porcí ovoce a zeleniny. nicméně všechno to zdravé jídlo vás prostě moc neláká a bojujete s tím, abyste ho do jídelníčku zařadili. Přitom jedna porce vlastně není až tak velká.

Stačí trošku pozměnit stravovací návyky a své denní penzum živin splníte, ani nebudete vědět jak. několik jednoduchých způsobů, jak svou pětku dostat do jednoho dne:

1. Přidejte nějaké ovoce

Namažte si ráno na toast místo džemu nebo marmelády rozmačkaný banán. pokud máte k snídani raději cereální lupínky, přidejte k nim několik nakrájených meruněk (podle sezony čerstvých nebo sušených) nebo nějaké jiné čerstvé ovoce. sušené meruňky nebo švestky mohou také výborně ochutit dušená jídla či saláty.

2. Připravte si k obědu skvělý salát

Středně velká miska salátových listů se rovná jedné porci. přidejte na plátky nakrájené rajče, na kostičky nakrájené jablko a dvě lžíce rozinek a máte čtyři porce v jedné misce. A když na salát přihodíte pár kousků vařeného kuřete nebo nakrájené natvrdo vařené vajíčko, doplníte bílkoviny a máte hotový oběd.

3. Namočte si je

Reklama

K odpolední svačině si dejte čerstvou rajčatovou salsu nebo tzatziky (případně okurkový salát) obohacený o kousky syrové mrkve, červené papriky a ředkviček. Neobvyklý pamlsek po večeři si připravíte, když namočíte jahody nebo kousky ananasu či banánů do rozehřáté hořké čokolády a necháte je v chladničce ztuhnout.

4. Vypijte si je

Víte, že jedna malá sklenička (asi 150 ml) ovocné nebo zeleninové šťávy se počítá jako jedna porce?

5. Upečte si je

Pečení zvýrazní sladkost zeleniny jako nic jiného. Může péci téměř cokoliv. Mrkve, cibule, řepa, brukev, tuřín a dokonce i růžičková kapusta jsou velmi dobré. pouze je nakrájejte na kousky, smíchejte s řepkovým nebo olivovým olejem tak, aby byly lehce potřené, trošku je osolte a rozprostřete je do jedné vrstvy na plech nebo pekáč. Pečte při 230 °C, dokud nezhnědnou a nebudou měkké.

6. Udělejte si zmrzlinová lízátka a želé

Když svým dětem nabídnete tyhle pochoutky - vyrobené z čerstvě vymačkané ovocné šťávy, máte jistotu, že dostanou část své denní dávky vitamínů.

7. Podávejte studená masa s čerstvou kořenovou salsou

Salsu připravíte tak, že smícháte najemno nakrájenou červenou cibuli, chilli a rajčata s avokádem. pro sladší šťavnatou salsu smíchejte cibuli, chilli, mango a okurku.

8. Obohaťte pizzu o jednu přísadu

Přidejte na pizzu další přísadu ze zeleniny. Vyzkoušejte na kostičky nakrájenou papriku, mladé špenátové listy, na plátky nakrájené artyčoky a houby.

9. Nastrouhejte si zeleninu do sendviče

Hummus smíchaný s nastrouhanou karotkou poslouží jako chutná i sytá pomazánka na chleba. Hummus připravený z červených paprik je také dobrý. nejdříve papriky opečte, pak zčernalou slupku sloupněte a papriky v mixéru rozmixujte na pyré.

10. Podávejte ovocné pyré

Připravte malinové pyré jako polevu na zmrzlinu nebo dort. Rozmixujte asi 200 g čerstvých nebo zmražených malin se 4 lžícemi pomerančového džusu. Propasírujte pyré přes jemné síto, a pokud je to nutné, doslaďte podle chuti moučkovým cukrem.

Reklama
Zdroje článku:
healthista.com, Forbidden Advice, Reader´s Digest
Reklama