Ústa jako zrcadlo zdraví

Ústa jako zrcadlo zdraví

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jestliže jsou oči oknem do duše, pak ústa jsou oknem do tělesné schránky. Jediný pohled na jazyk může poodhalit zdravotní stav a prozradit nedostatky ve výživě, příznaky určitých chorob či nezdravé zlozvyky jako nadměrná konzumace tabáku a alkoholu.

Vzájemný vliv ústní dutiny a celého těla

Podle Světové zdravotnické organizace zhruba 3,9 miliard lidí na světě trpí patologiemi v ústní dutině. Na prvním místě stojí zubní kazy a záněty dásní. Při nedostatečném ošetření mohou tyto infekce negativně ovlivnit celý organismus a naopak, celkový zdravotní stav se významně podílí na rozvoji některých onemocnění ústní dutiny. Kdo například trpí parodontózou, u toho se s vyšší pravděpodobností rozvine cukrovka, naopak kdo trpí diabetem, ten může očekávat záněty dásní. O vzájemném ovlivňování těla a ústní dutiny tedy není pochyb. 

Ústní hygiena a systémové nemoci

Několik vědeckých studií potvrdilo, že nedostatečná ústní hygiena může vést k systémovým onemocněním. Špatný stav ústní dutiny má v první řadě negativní dopad na kardiovaskulární systém, a to z následujících důvodů. 

Záněty dásní a parodontózu způsobují škodlivé bakterie, které mají zároveň na svědomí oslabení kostí a poškození zubní tkáně. Tyto zánětlivé procesy (a zejména jsou-li chronické povahy) uvolňují do krevního oběhu prozánětlivé cytokiny, které mají podíl na vzniku aterosklerózy. Tím vzniká riziko infarktu, onemocnění srdečního svalu či mrtvice. Nedávný výzkum navíc ukázal, že při úspěšné léčbě zánětu dásní se zpomaluje kornatění tepen.  Jiné studie zase odhalily souvislost mezi chronickým zánětem dásní a Alzheimerovou chorobou. Zdá se také, že parodontóza má blízko k některým nádorovým onemocněním, jako je rakovina střev nebo slinivky. V těhotenství mohou mít záněty dásně negativní vliv na vývoj plodu, a dokonce můžou způsobit potrat nebo předčasný porod. 

Jak se o ústní dutinu starat? 

Reklama

Z výše zmíněného jasně vyplývá, že správná péče o ústní dutinu je opravdu nezbytná. K tomu je zapotřebí řídit se následujícími radami: 

1. Dodržujte vyváženou stravu, jezte dostatek ovoce a zeleniny a omezte příjem cukru.

2. Nekuřte a omezte požívání alkoholu. 

3. Pečujte správně o zuby i o celou ústní dutinu:

- myjte si zuby alespoň dvakrát denně po dobu dvou minut. Používejte zubní pasty, které obsahují fluor.
- poté co si zuby vyčistíte, nevyplachujte si ústa ihned, pouze vyplivněte přebytečnou pastu a zbytek nechte ještě chvíli působit. 
- nemůžete-li si zuby vyčistit po každém větším jídle, vypláchněte si ústa ústní vodou s fluorem nebo žvýkejte žvýkačku bez cukru. 
- používejte mezizubní kartáčky nebo nit 
- při kontaktních sportech si nasaďte chránič zubů
- pravidelně navštěvujte zubaře

Reklama
Zdroj článku:
rivistalasalute.it
Reklama