Jaké jsou typy pleti a jak se k nim chovat?

Jaké jsou typy pleti a jak se k nim chovat?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V dermatologii se rozlišují čtyři základní typy pleti – suchá, normální, smíšená a mastná. Někdy se ještě zmiňuje pleť citlivá a problematická (aknózní). Každá má své charakteristické vlastnosti a o každou bychom se měli starat jinak. Jak jednotlivé typy poznáme a jakou péči každý z nich vyžaduje?

Suchá pleť

Suchá pleť je poměrně častá a působí asi nejvíce obtíží. Suchost je zapříčiněna nejen nedostatečnou produkcí kožního mazu, ale také znečištěným ovzduším a u mužů každodenním holením, které je pro pleť dá se říci stresovou situací. Suchá pleť je zarudlá a svědí, a to nejvíc na tvářích a kolem očí, často ji doprovází také suché (okoralé) rty a nepříjemný pocit napnuté pokožky. Taková pleť je velmi citlivá na klimatické změny, nedělá jí dobře přílišné teplo či naopak zima, vítr, slunce ani klimatizace. Na rozdíl od ostatních tří typů není mastná v zóně T, kterou tvoří čelo, nos a brada. 

Nedostatek kožního mazu může způsobit loupání kůže neboli deskvamaci a pleť je na pohmat hrubá. 

Jak se starat o suchou pleť?

V první řadě je třeba zvolit vhodné přípravky pro čištění pleti – ideální jsou čisticí pleťová mléka nebo krémy, naopak pěnové přípravky pleť ještě více vysušují. Na trhu je také řada zklidňujících tonik, která by se měla užívat ráno i večer a která pleti uleví. Po vyčištění bychom měli nanést hloubkově hydratační a výživný krém, aby tak pleť zůstala po celý den či noc promaštěná. Nejlepší je používat krémy na bázi olejů a másel. Muži by po holení měli aplikovat krémovou péči bez alkoholu.

Normální pleť

Reklama

Normální pleť se nevyznačuje žádnými specifickými problémy, pouze může být mastnější v zóně T. 

Jak se starat o normální pleť?

Péče o takovou pleť je velmi jednoduchá – k čištění můžeme použít šetrné přípravky i peeling, který účinně odstraní každodenní nános nečistot. Na vyčištěnou a vysušenou pleť bychom měli nanést výživné tonikum, které pleti vrátí pružnost, o niž přišla při čištění, kdy došlo k odstranění přirozené povrchové mastnoty. Na závěr by měl přijít lehký krém, který pleť příliš nezatíží. Není tedy vhodné používat máslové či olejové krémy, po nichž se pleť leskne a působí mastně, ale raději hydratační krémy, které mohou být i ve formě gelu.

Smíšená pleť

Smíšená pleť je skutečně něco mezi pletí suchou a mastnou. Je suchá na tvářích, ale mastná na čele a na bradě, protože mazové žlázy nejsou na obličeji rozmístěny rovnoměrně – nejvíc jich je na čele a na bradě, nejméně na tvářích a kolem očí. Rozdíly mezi jednotlivými částmi mohou více vyniknout v důsledku hormonální nerovnováhy či po použití nevhodných kosmetických přípravků. 

Jak se starat o smíšenou pleť

Péče o takovou pleť musí být komplexní. Přípravky pro smíšenou pleť vyživují a hydratují, ale zároveň nezatěžují mastné zóny, naopak přebytečný maz redukují. Je tedy třeba vybírat produkty pro smíšenou pleť a aplikovat je dvakrát denně.

Mastná pleť

Mastná pleť obsahuje rozšířené póry, které produkují nadměrné množství kožního mazu. Ten se usazuje na povrchu, a pleť se proto leskne. Pleť je navíc často podrážděná a uhrovitá. Takové pleti obzvlášť neprospívá kouření, stres a nevhodná strava. Stejně jako suchá pleť je i mastná pleť poměrně citlivá, takže zvolíme-li nevhodné přípravky, může se její stav ještě zhoršit. 

Jak se starat o mastnou pleť

V první řadě se musíme vyhnout hutným a olejovým přípravkům. Tonikum by mělo stahovat póry a mělo by obsahovat kyselinu salicylovou nebo zelený jíl. Krémy by měly mít lehkou konzistenci a zmatňující efekt. Jednou za týden je vhodné aplikovat čisticí masku.

Reklama
Zdroj článku:
iconmagazine.it
Reklama