Takhle by mohlo vypadat první město na Marsu poté, co se nám jej podaří kolonizovat

Takhle by mohlo vypadat první město na Marsu poté, co se nám jej podaří kolonizovat

Foto: Elen11 / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jakoby se planeta Země lidem už omrzela, stále více a více se mluví o kolonizaci rudé planety, tedy Marsu. Ačkoliv je Mars pro život zatím nehostinným místem, projekty, které existují převážně jen na papíře a na úchvatných prezentacích, ukazují něco jiného - futuristické město jako vystřižené ze sci-fi filmů, v němž můžete prožít ikonický příběh. Ale bude to fungovat? 

Moderní město, které láká na luxusní život na Marsu 

Chcete změnit prostředí, protože ve vašem bydlišti to už dobře znáte? Rádi byste bydleli ve futuristickém městě plným vychytávek? Chtěli byste být součástí něčeho většího či být u zrodu nové lidské kolonie? V tom případě je Nüwa místem pro vás.

Na planetě Zemi však toto město nenajdete. Abyste se na tuto adresu přestěhovali, budete si muset koupit letenku na Mars a několik desítek let si ještě počkat. Vesmírní město Nüwa zatím existuje jen na papíře a v dech beroucích prezentacích. Odborníci a architekti, kteří jej navrhli, však počítají s tím, že bude plně soběstačné a ve své finální fázi pojme až milion kolonistů.

Podle některých odhadů by mělo být hotové někdy kolem roku 2100. Miliardář Elon Musk byl jednu dobu v těchto odhadech dokonce ještě optimističtější. Jistě, má na to nárok, když se sám podílí na vývoji vesmírné lodi Starship, která na Mars přiveze kolonisty i všechen potřebný materiál. S prvními kolonisty na Marsu počítal už v roce 2050. 

Plány jsou velmi smělé, jejich provedení nejisté 

Plány na kolonizaci Marsu jsou opravdu velmi smělé, jenže ani miliardy, které do projektu sype Elon Musk, který má na kolonizaci Marsu svůj vlastní soukromý zájem, příliš nezlepší podmínky, které na Marsu panují. Kvůli velké zimě (až minus 60 °C) a řídké atmosféře (která se ani zdaleka nepodobá hustotě atmosféry na planetě Zemi) je Mars prakticky neobyvatelný.

Kolonisté by se na jeho povrchu museli pohybovat ve skafandrech a jinak by žili pod speciálními kopulemi. Ty by jim zajišťovaly kyslík, teplo i ochranu před nebezpečných UV zářením, které na Marsu panuje. Žádná volnost pohybu by se na Marsu nekonala. První obyvatelé by to navíc měli na Marsu velmi těžké a co se luxusu týče, rozhodně si pohorší oproti podmínkám na planetě Zemi.

Vesmírné město Nüwa slibuje pobyt v luxusu, alespoň na obrázcích a v prezentacích. Počítá se skleněnými kopulemi, které své vesmírné obyvatele ochrání před nehostinnými podmínkami rudé planety. V plánu jsou rozlehlé parky, zahrady i menší skleníky, které kolonistům alespoň částečně přiblíží život, na který byli zvyklí na planetě Zemi.

Mars, zdroj: Elen11 / Shutterstock

Kolonisty čeká pořádná dřina 

Ačkoliv se na Mars ještě nelétá a rudá planeta ani zdaleka nepřipomíná místo, na kterém by byl možný život, o vesmírnou turistiku i samotnou kolonizaci Marsu je velký zájem. Přitom tam lidé na dovolenou rozhodně nepojedou. Čeká je spousta práce s vytvořením města a celý pobyt, z něhož nemusí být cesty zpět, je může dokonce ohrožovat na životě. 

Reklama

Největším problémem je velmi řídká atmosféra Marsu i velmi nízká teplota planety. K tomu se hromadí další problémy, mezi nimi například problém s dovážkou materiálu z planety Země. S tím se ale ani moc nepočítá. Aby bylo město na Marsu opravdu soběstačné, budou muset vědci přijít na způsob, jak si na Marsu vystačit s tím, co už tam je.

Vodu budou kolonisté získávat z ledu, co je na Marsu a dále ji díky filtrům budou recyklovat. Pro pěstování rostlin jim bude muset stačit půda z Marsu, kterou obohatí o důležité soli, minerály a mikroorganismy. Bude se muset také přijít na způsob, jak vyrobit nebo opravit skafandr z toho, co bude na Marsu dostupné. A to všechno bude velice těžké.

Ale, jak se říká, proti gustu... A co vy? Rezervovali byste si možnost být prvními kolonisty Marsu, kdybyste se nemuseli ohlížet na finance?

Reklama
Reklama