Pyramida Zawyet El Aryan: Nikdo stále přesně neví, k čemu sloužila. Mnozí se domnívají, že je důkazem mimozemské technologie

Pyramida Zawyet El Aryan: Nikdo stále přesně neví, k čemu sloužila. Mnozí se domnívají, že je důkazem mimozemské technologie

Foto: MONNIER Franck, Public domain, prostřednictvím Wikimedia Commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Většina lidí neví, že vedle slavné a turisty velmi oblíbené trojice pyramid se v egyptské Gíze nacházejí další dvě nedokončené pyramidy. Z jedné zbyly pouze základy a tou druhou je pyramida Zawyet El Aryan. Přístup k oběma je ale zakázán. Jaká skrývají tajemství?

Pyramida Zawyet El Aryan

Mluví se o ní jako o nedokončené záhadné pyramidě, která se nachází asi 5 km jihovýchodně od Gízy a byla rozestavěna odhadem 2700–2600 let př. n. l. Podle jiných zdrojů se nejedná o nedokončenou pyramidu, ale o pyramidu dávno zbořenou. V roce 1900 objevil zbytky pyramidy italský architekt a egyptolog Alessandro Barsanti (1858–1917) a v roce 1904 zahájil výkopové práce.

Jeho první zpráva byla napsaná ve francouzštině a popsala podzemní chodby, komoru a velice podivnou kruhovou vanu. Ovšem k čemu zmíněná vana sloužila je také dodnes záhadou. V bezprostřední blízkosti vany bylo nalezeno víko, které pravděpodobně vanu překrývalo. Nikdo jiný se do této prapodivné pyramidy nikdy nepodíval.

Hrobka, nebo ne?

Zda pyramida sloužila k pohřebním účelům, je dodnes otázkou spekulací. Kamenné truhly, které byly uvnitř nalezeny, byly zcela prázdné. Všichni faraoni a aristokraté byly pohřbeni v Údolí králů (pohřebiště faraonů a mocných šlechticů v Egyptě). Ovšem někteří archeologové stále přisuzují tomuto vnitřnímu prostoru pohřební funkci, kde měl být údajně faraon pohřben.

Pyramida a UFO?

Někteří vědci naopak teorii, že pyramida sloužila jako hrobka, vyvrací a mají za to, že struktura a vnitřní architektura naznačuje úplně něco jiného. Domnívají se, že se jednalo o technické nástroje určené ke shromažďování energie ze země a vesmíru a také pravděpodobně k využití této energie k dalším účelům.

Teorie o chemikáliích

A do třetice všeho dobrého! Jiná skupina vědců se zase naopak domnívá, že stavitelé pyramidy používali uvnitř kapaliny a plyny, což je velmi zajímavé především ve spojitosti s žulovou nádrží, která se nachází na úpatí severní pyramidy. Další zase tvrdí, že podzemní vodní síly vytvářely elektrické a zvukové vibrace, které byly konstrukcí pyramidy zesíleny.

Pyramida Khaba v Zawyet el'Aryan
Pyramida Khaba v Zawyet El Aryan | Zdroj: Pottery Fan / Creative commons, CC-BY-SA

Přístup zakázán!

Od roku 1964 jsou pyramidy v zakázaném a uzavřeném vojenském prostoru a další vykopávky a výzkum již není povolen.

Světem tak koluje spousta informací a teorií, které jsou ovšem nepodložené a existují pouze na základě odhadů a domněnek. I proto lze říci, že původ a funkce těchto starověkých pyramid zůstává dodnes nevyřešenou historickou záhadou. Převládající teorií zůstává ta, která pojednává o pyramidě jako o starobylém pohřebišti a archeologickém nalezišti v Dolním Egyptě.

Reklama
Reklama