Operace Paperclip: Váleční zločinci nacistického Německa dostali druhou šanci na život v USA a unikli spravedlivému soudu

Operace Paperclip: Váleční zločinci nacistického Německa dostali druhou šanci na život v USA a unikli spravedlivému soudu

Foto: nikolz / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Němečtí váleční zločinci získali noví život, když se v rámci operace Paperclip přestěhovali do USA s novou identitou. Nacističtí konstruktéři a vědci v čele s Wernherem von Braunem unikli soudu díky operaci Paperclip.

Raketový program V-2

Wernher von Braun byl klíčovou postavou ve vývoji raketového programu V-2. V té době šlo o technologicky nejvyspělejší zbraně na světě. I přes blížící se konec nacistického Německa a jeho porážku se pokusili Němci zastrašit Spojence, zejména Anglii. Celkově bylo sestrojeno okolo 6 000 raket tohoto typu. Polovina z nich bylo použito proti nepřátelským cílům a vyžádala si kolem 9 000 obětí. Po skončení války měly USA a SSSR enormní zájem získat von Brauna a další vědce pro své vlastní účely. Na tento popud byla zahájena jedna z nejkontroverznějších operací studené války – „Paperclip“.

Masová výroba raket V-2 začala začátkem roku 1944

V lednu 1942 začalo nacistické Německo vyrábět balistické rakety V-2. První test v březnu téhož roku skončil totálním fiaskem. Na podzim došlo k vyladění detailů a následné testy již byly úspěšné. Raketa V-2 byla schopna přesáhnout rychlost 5 700 km/h a vystoupat do výšky až 174 km nad zemským povrchem, než sestoupila zpět a zasáhla stanovený cíl. Její výroba si vyžádala tisíce židovských životů. V podzemní továrně Mittelwerk pracovali židé nebo další nepohodlné osoby. Celkově na nich pracovalo až 60 000 vězňů, z nich třetina zemřela. Rakety byly namířeny především na Velkou Británii, speciálně na Londýn.

Operace Paperclip začala v roce 1944

Soupeření USA a SSSR začalo ještě před koncem 2. světové války. Základy operace Paperclip byly položeny v roce 1944. Projekt nabral na intenzitě až o rok později, kdy byl stanoven přesný seznam jmen klíčových vědců a inženýrů. Samotný prezident Harry S. Truman tento projekt posvětil s tím, že se chtěl vyhnout náboru aktivních nacistů a jejich stoupenců. Postupně se začaly vynořovat otázky týkající se etiky a morálních hodnot, jelikož noví rekruti v čele s von Braunem měli na svědomí závažné válečné zločiny. Předchůdce CIA (OSS) obešel tato přísná kritéria a problematické vědce zamaskoval tak, aby mohli začít nový život v USA. Do USA bylo přivedeno více než 1 600 nacistických vědců.

Nesouhlas veřejnosti i osobností

Informace o operaci Paperclip se dostaly na veřejnost. Reakce nenechala na sebe dlouho čekat a vyvolala odpor jak mezi americkými občany, tak u významných osobností, jako například Albert Einstein a politička Eleanor Roosevelt. Americká vláda, z obavy, že by vědci přišli do rukou SSSR, nakonec povolila vstup těchto zločinců do země a nalezla jim uplatnění.

Vliv na americkou technologii a vědu

Úspěšná operace Paperclip měla významný vliv na budoucnost řada technologických a vědeckých projektů v USA. Nejvýznamnější byl přínos do vývoje rakety Redstone a další v rámci NASA, včetně přistání člověka na Měsíci. Kromě Wernherna von Brauna byl další ústřední postavou další vědec Hubertus Strughold, který prováděl kruté experimenty na vězních. Oba tito vědci společně s dalšími pomohli USA získat výhodu pro vstup do vesmírného závodu. Z morálního hlediska se jedná o jednu z nejkontroverznějších operací na světě, kdy váleční zločinci získali druhou šanci místo spravedlivého soudu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama