Johnny Torrio neváhal odstraňovat svou konkurenci. Vybudoval mafiánské impérium

Johnny Torrio neváhal odstraňovat svou konkurenci. Vybudoval mafiánské impérium

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Johnny Torrio byl jedním z nejvýznamnějších mafiánských bossů v historii Spojených států. Z chlapce na pokraji chudoby se „vypracoval“ na jednoho z nejvlivnějších mužů v zemi.

Původně chudý italský chlapec se díky své inteligenci stal jedním z nejnebezpečnějších mužů v USA v první polovině 20. století. Jeho jméno je spojováno s dalšími mafiánskými bossy, včetně například Ala Caponeho, kterého k mafii přivedl a se kterým byli střídavě přátelé či spojenci a rivalové. Osudným se mu stalo pašování obrovského množství alkoholu.

Kdo byl Johny Torrio

Torrio se narodil v roce 1882 v Itálii a ve dvou letech se s ovdovělou matkou přestěhoval do New Yorku, kde se nakonec stal jedním z nejvýznamnějších mafiánských bossů. Nejdříve vlastnil nevěstinec a vedl gang James Street Boys, který se spojil s gangem Five Points. Jednou z jeho specialit bylo vydírání, a tak rychle stoupal po mafiánském žebříčku vzhůru.

V roce 1909 byl povolán do Chicaga, aby provozoval a rozšiřoval síť nevěstinců Velkého Jima Colosima. V roce 1919 Torrio povolal z New Yorku svého starého přítele Al Capona, aby jeden z nevěstinců řídil, a v roce 1920 nechal  zavraždit svého šéfa Colosima. Samotnou vraždu vykonal buď Al Capone nebo Frankieho Yale. Tak jako tak Torrio zdědil Colosimovo impérium a okamžitě svůj „business“ rozšířil o pašování alkoholu (v USA byla tehdy prohibice).

Schopný a chytrý mafián

Torrio se proslavil tím, že byl velmi schopný a chytrý. Využíval své vztahy a schopnosti k tomu, aby si získal loajalitu a věrnost od svých podřízených. Byl znám svými kalkulovanými taktikami a uměním přežít v nebezpečném prostředí organizovaného zločinu. Rozhodně si jej však neidealizujte. Torrio vděčí za svůj úspěch především tomu, že se systematicky zbavoval své konkurence. Byl více než ochoten použít násilí, aby se zbavil lidí, kteří mu stáli v cestě. Některé lidi zabil sám, jiné nechal odstranit svými poskoky. Byl také pověstný svou neuvěřitelnou krutostí vůči prostitutkám, které pro něj „pracovaly“.

Mafián, který měl prsty všude

Nicméně Torrio nebyl pouze brutální mafiánský boss. Byl také velmi bystrý a vynalézavý. Využil svých vztahů k tomu, aby se zapojil do různých lukrativních obchodů jako byly hazardní hry a obchod s alkoholem. Torrio měl také úzké vazby s mnoha politiky a některými policisty, což mu umožnilo ovládat mnoho různých podniků a získávat velké množství finančních prostředků.

Torriův největší úspěch však spočíval v tom, že se mu podařilo vybudovat obrovské mafiánské impérium, které ovládalo mnoho měst v USA. Ve své době byl Torrio jedním z největších a nejmocnějších bossů organizovaného zločinu v zemi.

Neslavný konec slavného muže

Bohužel pro Torria, jeho úspěchy a vliv trvaly pouze krátkou dobu. V roce 1929 byl Torrio zatčen a odsouzen za nezákonné obchodování s alkoholem. Po odpykání trestu se pokusil do sféry organizovaného zločinu vrátit, ale jeho dřívější výsostné se mu už nikdy získat zpět nepodařilo. V roce 1957 zemřel v Miami na srdeční zástavu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama