Kvíz: Jak vznikají diamanty? Dá se chytit bublina? Můžeme chodit po tekutině? Zvládnete odpovědět na otázky o vědě pro malé děti?

Kvíz: Jak vznikají diamanty? Dá se chytit bublina? Můžeme chodit po tekutině? Zvládnete odpovědět na otázky o vědě pro malé děti?

Foto: Rawpixel.com/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zřejmě si myslíte si, že dospělí znají fungování přírody a vědecké poznatky lépe než malé děti. Jste si tím zřejmě naprosto jisti. Vyzkoušejte tedy svoje znalosti na několika vybraných otázkách, jež najdete v obrázkové knížce určené pro děti od tří let autorky Katie Daynesové Podívej se pod obrázek Otázky a odpovědi o vědě.

Jak vznikají diamanty?

Hluboko pod zemí, kde je tak velké horko a tlak, že se uhlík mění v diamant. Diamanty se na povrch dostanou díky sopečné činnosti. Lidé je vykopou v podobě hrubých, mléčně bílých kamenů. Ty následně opracují a vyleští do podoby nádherných klenotů. Diamanty jsou tak tvrdé, že jimi lze řezat sklo.

Je obloha skutečně modrá?

Není, ale většinou se nám tak jeví. Sluneční svit obsahuje všechny barvy duhy. Vzduch odráží nejvíce odstín modré, proto nám tak obloha připadá.

Jak se tvoří hurikány?

1. Slunce zahřeje moře. 2. Teplý, vlhký vzduch vstoupá nad hladinu a vytvoří mraky. 3. Mraky se zvětšují a rotují, vzniká hurikán. Hurikány přináší mohutné větry a silné deště.

Jak startují kosmické rakety?

Spalováním raketového paliva se vytváří plyn. Vypouštění plynu vysokou rychlostí tlačí velkou silou raketu výš a výš. 3…2…1…

Jak se šíří zvuk?

Šíří se ve vlnách, podobně jako kruhy na hladině jezera. Zvuky jsou vibrace. Šíří se skrz vzduch i jiné materiály.

Dá se chytit bublina?

Dá, jen ne holýma rukama. Mastnota a stopy špíny na tvé pokožce způsobí, že bublina praskne.  Je proto mnohem účinnější chytat bubliny v rukavicích.

Reklama

Proč lední medvědi nezmrznou?

Protože mají dvě vrstvy srsti, silnou černou kůži a pod tím vším ještě tlustou vrstvu tělesného tuku. Vrstvy nám pomáhají udržovat teplo, a nepouštět si chlad k tělu.

Můžu chodit po tekutině?

Ano! Ale musí to být tzv. tekutina nenewtonská. Když je jí naplněn celý bazén, člověk může po hladině přeběhnout. Nesmíš se ale zastavit, jinak půjdeš ke dnu. Může to být třeba škrobový „sliz“. Když se na takovou nenewtonskou tekutinu vyvíjí tlak, chová se jak pevná látka. 

Kdo řekl „Heuréka“ a co to znamená?

Archimédes, myslitel z antického Řecka. Zrovna se koupal, když ho napadlo řešení vědeckého problému. „Heuréka“ znamená „Mám to“.              

Reklama
Zdroj článku:
Katie Daynes: Otázky a odpovědi o vědě
Reklama