Petra, prastaré město v Jordánsku, bylo po staletí skryto západnímu světu. Ani doposud nám nevydalo všechna svá tajemství

Petra, prastaré město v Jordánsku, bylo po staletí skryto západnímu světu. Ani doposud nám nevydalo všechna svá tajemství

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Starodávná Petra je jedno z nejznámějších archeologických nalezišť světa. Město je známé pro své unikátní stavby vytesané přímo do skalních stěn. Dodnes se vedou spory, jak byly tyto překrásné stavby vytvořeny a jaký měly některé z nich účel.

Základní informace

Petra (řecky „skála“) se nachází v jihovýchodní části Jordánska, v Mojžíšově údolí, kde podle tradice Mojžíš udeřil holí do skály, ze které vytryskl pramen. Jedná se o pouštní oblast, která je bohatá na skalní útvary z načervenalého, růžového a bílého pískovce. V minulém století vzniklo v sousedství kvůli velkému turistickému ruchu moderní město Wadi Musa. Místo bylo v roce 1985 prohlášeno za světové dědictví UNESCO a v roce 2007 zařazeno mezi sedm nových divů světa

První osídlení a vzestup města

Archeologický průzkum odhalil první pozůstatky osídlení z doby před 9 000 lety. V 5. století př. n. l. město obsadil semitský kmen Nabatejci. Tento kmen obchodníků s karavanami využil lokalitu pro kontrolu okolních obchodních cest. Z města se brzy stalo prosperující centrum obchodu s kořením mezi Řeckem, Egyptem, Indií i vzdálenou Čínou. Mezi lety 400 př. n. l. a 106 n. l. byla Petra hlavním městem Nabatejské říše. Na svém vrcholu měla až 30 000 obyvatel. V roce 106 n. l. ji dobyli Římané a učinili z ní součást svého impéria. 

Opuštění a znovuobjevení

Město nadále vzkvétalo až do 4. století, kdy došlo ke změně obchodních tras. Jeho konec pak způsobilo silné zemětřesení v roce 551. Od 12. století byla oblast zcela opuštěná. Byť místní o Petře věděli, pro západní svět byla po dlouhá staletí zapomenutá. V roce 1812 se do Jordánska vydal švýcarský cestovatel Johann L. Burckhardt, který se rozhodl, že tajemné město objeví. K úspěchu mu pomohl převlek za Beduína, díky kterému se mohl v lokalitě nerušeně pohybovat. 

Významné stavby

Mezi nejvýznamnější stavby patří skalní chrám Al-Khazneh („Pokladnice“), který je ve skutečnosti velkou hrobkou. Další pozoruhodnou stavbou vytesanou přímo do skály je Al-Dayr („Klášter“), který se nachází na vrcholu kopce a nabízí nádherný výhled na celé město. Účel stavby je dodnes záhadou. Mezi další významné stavby patří skalní divadlo, které má kapacitu až 8 500 diváků. Dobře zachovalou památkou je také kultovní oltář z biblických dob. Město vynikalo rozsáhlým systémem přehrad, cisteren a kanálů vytesaných do kamene a keramických trubek. Úžasná technologie v poušti zajišťovala tekoucí vodu pro jeho početnou populaci. Nachází se zde více než 1 000 hrobek, kvůli kterým bylo toto náboženské centrum nejdříve považováno za obří pohřebiště. 

Centrum záhad a tajemství

Petra je plná tajemství a záhad, které stále přitahují pozornost archeologů a turistů. Jednou z největších je, jak byly její obrovské stavby s úžasnými řemeslnými detaily na fasádách vytvořeny. Zdá se neskutečné, že byly celé vytesány do souvislé skalní stěny. V okolí města nejsou žádné stromy, ze kterých by se dalo postavit lešení. Vědci se domnívají, že stavitelé museli postupovat odshora a schodovitě se propracovávat dolů. Archeolog Zeidoun Al-Muheisen z jordánské univerzity v Jarmúku vede vykopávky v Petře od roku 1979. Podle něj byly zatím objeveny jen novější stavby z 2. a 1. st. př. n. l. „Odkryli jsme pouhých 15 procent města. Naprostá většina – 85 procent – je stále pod zemí a nedotčená," řekl archeolog. 

Reklama
Reklama