700 let skandálů a intrik, to je Monako: „Slunečné místo pro pochybné lidi."

700 let skandálů a intrik, to je Monako: „Slunečné místo pro pochybné lidi."

Foto: sergio_pulp / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Už ne! Ze všech sil budu bojovat za to, aby Monaku nebylo co vytknout,“ zvolal při svém nástupním projevu Albert, napůl americký syn knížete Rainiera III., který více než půl století vedl monackou dynastii Grimaldiů, a Grace Kellyové, která posypala hvězdným prachem to, co bylo dlouho ústavní relikvií.

Jeho vláda v tomto nablýskaném daňovém ráji, který je menší než Central Park a má méně než 40 000 obyvatel, „se bude řídit morálkou, poctivostí a etikou". Albert II. nastoupil na monacký trůn se snem uniknout stínu své rodiny a napravit nepříliš dobrou pověst své vlasti. Uprostřed jeho posledního osobního skandálu se zdá, že tento cíl je ještě mnohem méně na dosah než kdykoli předtím.

Před sňatkem s jihoafrickou plavkyní Charlene Wittstockovou v roce 2011 udržoval Albert, monacký kníže-playboy, tradice jeho tradičně nefunkční rodiny, kterou už sedm století provázejí skandály a intriky.

Jeho sňatek se zdál být bodem obratu, příležitostí napravit nejen svůj vlastní život, ale i „život“ své vlasti. Nyní, patnáct let po jeho nástupu na trůn a po několika skandálech, se však objevil nový, možná ten nejskandálnější ze všech - příběh, ve kterém vystupuje anonymní Brazilka, bojující právníci v Miláně a Paříži a další nehezké proměnné.

Když Albert II. v roce 2005 nastoupil po svém otci na trůn monackého knížete, učinil odvážný slib. Po desetiletí se toto malé knížectví - křiklavý klenot tzv. francouzské Riviéry na tzv. Azurovém pobřeží - stávalo synonymem pro podvody, hazardní hry a pochybné bankovní praktiky. Britský spisovatel Somerset Maugham, který žil v nedalekém Nice, kdysi popsal francouzskou Riviéru, jejíž součástí je 700 let starý stát plný kasín jako „slunečné místo pro pochybné lidi".

Reklama

Téměř čtyřicet let po tragické autonehodě Grace Kellyové má Monako v obecném povědomí světa stále takový status, který převyšuje jeho geopolitický význam. Albert si to uvědomuje a dlouhodobě se snaží, aby „na něj hvězdný prach stále padal“.

Dohlížel na návrh apartmá kněžny Grace za 50 000 dolarů (1 200 000 korun) na noc v příběhovém monackém hotelu Hôtel de Paris Monte-Carlo, které bylo po rekonstrukci znovu otevřeno v roce 2019. Přes všechno své úsilí se však zdá, že Albert, jehož manželka původně vnesla do vládnutí modernější značku glamour, nedokáže uhnout z cesty. A nejnovější obvinění jsou další hrozbou pro jeho morální, modernizační misi.

Reklama
Reklama