Spřádají vaši kolegové v práci konspirační teorie? Jaký typ lidí jim věří a co dělat s konspirátorem?

Spřádají vaši kolegové v práci konspirační teorie? Jaký typ lidí jim věří a co dělat s konspirátorem?

Foto: fizkes/ Shutterstock

Aktualizováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Fráze „konspirační teorie“ je poslední dobou hojně skloňována v médiích po celém světě. Vám podobné teorie možná připadají jako očividné nesmysly, ale co máte dělat, když se konspiračním teoretikem stane třeba váš kolega v práci?

Server zaměřující se na lidské zdroje Welcome to the Jungle si pohovořil s doktorem Danielem Jolleyem, který se mimo jiné věnuje právě otázce konspiračních teorií z pohledu psychologie a sociologie, a také se ženou, která se musela naučit na pracovišti koexistovat s kolegou, který kouzlu spikleneckých teorií zcela propadl.

Události roku 2020 poskytly konspiračním teoriím ideální živnou půdu. „To, že se kolem covidu-19 objeví celá řada konspirací, předpovídali někteří lidé už od začátku. Protože konspirace se během krizových situací objeví vždycky,“ říká doktor Jolley. „Stejně tak se spiklenecké teorie vyrojí pokaždé v období voleb. Ty totiž přinášejí změny a někteří lidé se se změnami špatně vyrovnávají.“

Konspirace o covidu-19 na pracovišti

Marie už přibližně rok pracuje pro jednu technologickou firmu a má kolegu, jehož názory už nelze jenom ignorovat. „U nás v kanceláři jsme čtyři,“ říká Marie, která je v tomto malém týmu zároveň jedinou ženou a v téměř čistě mužském kolektivu celé firmy se vždy cítila trochu nesvá.

Když ke konci roku 2019 do firmy přišel nový kolega, měla z toho radost. „Všichni jsou tu spíš suchaři, ale on byl od začátku spíš takový šprýmař. Baví mě být v jeho blízkosti, protože má velké charisma. Dokonce mě docela baví poslouchat i ty jeho konspirační teorie,“ říká Marie.

Ze začátku jí názory jejího kolegy připadaly neškodné. „Jednou jsme spolu pracovali přesčas a on mi řekl, že si zrovna koupil knihu o Měsíci a o tom, proč se Měsíc nachází přesně tam, kde se nachází. A o týden později mi v práci začal vykládat něco o tom, že celá existence Země závisí na tom, že Měsíc je posunutý přesně o jeden milimetr vlevo, nebo něco na ten způsob,“ říká s úsměvem.

Když ale přišla pandemie covidu-19, názory tohoto kolegy začaly být temnější a vážnější. A Marii už to tak vtipné nepřipadalo. Tvrdil totiž, že román Deana Koontze z roku 1981 šíření pandemie předpověděl. Autor totiž v této knize píše o viru s označením Wuhan-400, který byl vyvinutý v laboratoři na předměstí Wuhanu. Koontzovi fanoušci se s tímto zjištěním začali svěřovat na Twitteru a fáma se tak brzy rozšířila do celého světa. „Můj kolega říkal, že to je zkrátka moc velká náhoda, že covid-19 nespadl jen tak z čistého nebe a že je to celé organizované čínskou vládou,“ vypráví Marie.

Reklama

Situace se posléze vyhrotila a daný kolega začal roušky označovat za „diktaturu vlády“. Navíc říkal, že zakrývání obličeje ničemu nepomáhá, protože„čísla nakažených šla nahoru přesně ve chvíli, kdy lidé začali nosit roušky.“ Tvrdil také, že Trump chytil covid-19 naschvál, aby ho mohl „během debaty kýchnutím přenést na Bidena“, a že lidé ve skutečnosti na virus neumírají, protože „média vždycky říkají ‚umřel s koronavirem‘, a ne ‚umřel na koronavirus‘“.

Jaký typ lidí věří konspiračním teoriím?

Neexistuje žádný jasně definovaný profil lidí, kteří věří spikleneckým teoriím. „Dá se říci, že konspiračním teoriím může potenciálně propadnout kdokoliv z nás,” říká doktor Jolley. Ale zároveň uvádí, že lidé určitých vlastností tíhnou ke konspiracím více než ostatní. Mezi tyto charakteristiky patří:

Emoční jednání

Tedy lidé, kteří se rozhodují na základě pocitů spíše než na základě racionálního uvažování.

Narcistické sklony

„Pokud jste přesvědčeni, že vše víte lépe než ostatní a nejraději byste všem diktovali, co dělat, může se jednat o formu narcismu.“

Touha se odlišit

„Jestliže chcete být vždy za každou cenu originální, je u vás větší šance, že propadnete konspiračním teoriím, protože věříte, že máte unikátní přístup k ‚jedinečným‘ informacím.“

Zkušenost s vyloučením z kolektivu

„Řada lidí utíká ke konspiracím, aby sami sobě vysvětlili nepříjemné věci, co se dějí v jejich životě, a aby se cítili jako součást kolektivu.“

Co dělat s konspirátorem?

Pokud váš kolega věřící konspiračním teoriím vytváří na pracovišti vyloženě toxické prostředí, měli byste postupovat podle stejného protokolu, jako kdybyste řešili diskriminaci, sexismus nebo rasismus. Pokuste se nejdříve danou věc prodiskutovat přímo s dotyčnou osobou. A pokud to nikam nepovede, jděte za odpovědnou osobou na osobním oddělení.

Reklama
Zdroj článku:
welcometothejungle.com
Reklama