Rada řezníků: Maso prohlédněte jinak, než jste zvyklí

Rada řezníků: Maso prohlédněte jinak, než jste zvyklí

Foto: Katerininamd / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Je možné již v obchodě poznat zkažené maso? Pár znaků existuje, stačí si hlídat některé ukazatele a riziko nákupu nedobrého masa výrazně snížíte. Nespoléhejte na prodejce, že pravidelně podezřelé maso z pultů odstraňuje.

Obsah článku
  1. Nesahejte do výprodejových slev
  2. Nesahejte do akcí
  3. Nafouklý obal
  4. Poškozený obal
  5. Kalná a slizká tekutina kolem masa
  6. Datum spotřeby
  7. Barva masa

Pravidlo číslo jedna je ale nejdůležitější. Pokud si nejste jisti kvalitou, maso raději nekupujte. Také platí, že sušší druhy masa vydrží více (hovězí, vepřové) než vodnatá masa (kuře, ryby a vnitřnosti).

Nesahejte do výprodejových slev

Někdy jsou tu slevy skutečně velké, ale kupovat tu cokoliv, byť by to vypadalo dobře, je vždycky risk padesát na padesát. Peníze, které takto utratíte, musíte oželit. Nebo tak trochu počítat s reklamací. 

Maso s končícím datem spotřeby je risk. Navíc s takovým masem již bylo několikrát manipulováno, i kdyby jen přesuny mezi regály, takže tu mohlo dojít i k porušení teplotního řetězce.

Nesahejte do akcí

Buďte obezřetní také u obyčejných akčních slev. Že se ho v té době prodá víc, protože je v akci, nic nevypovídá o tom, že je čerstvé a v obchodě se stále doplňuje čerstvé. Prohlížejte ho stejně pečlivě jako jindy.

Nafouklý obal

Běžně je maso v pružně nafouklém obalu, protože je konzervováno směsí plynu, jež maso konzervuje. Přesto zpozorněte. Je maso uvnitř v pořádku? Jak vypadají ostatní balíčky, jsou také nafouklé? Pokud ne, ten, co držíte v ruce, může být špatný. Nazelenalé kousky, kalná tekutina může znamenat, že maso je již zkažené. 

Pokud se maso v obalu nafoukne až třeba druhý třetí den v ledničce, je zřejmé, že je zkažené.

Poškozený obal

Je-li obal poškozený, je velká pravděpodobnost, že v mase již začínají probíhat kazící procesy.

Maso v misce
Maso v misce | Zdroj: Harold Diaz Lara / Shutterstock

Kalná a slizká tekutina kolem masa

Pokud je kolem masa tekutina, měla by být čirá. Krvavá šťáva nevadí, nesmí být ale zakalená. To znamená, že maso už se kazí.
Pootáčejte balíčkem, lije se tekutina rovnoměrně?

Nebo se spíše táhne jako sliz? Sliz je znakem kažení.

Datum spotřeby

Vybírejte vždy balíček masa, který má nejdelší dobu spotřeby. Obchody dávají balíčky s nejnižším datem spotřeby dopředu, aby se vyprodaly. Nebojte se sáhnout dozadu, hlouběji nebo prostě tam, kde jsou novější balíčky. 

Barva masa

Jak je to s barvou masa? Měla by být svěží, červená nebo růžová. Pokud je maso našedlé, nazelenalé nebo je tuk v něm nažloutlý či šedavý, maso již bude zapáchat. Někdy jsou různé barvy výsledkem působení konzervačních plynů a barva by se měla po otevření balíčku vrátit k normálu.

Záleží na vás, jestli to risknete.

Reklama
Reklama