Kvíz odhalí, jak zvládnete záludnosti českého jazyka

Kvíz odhalí, jak zvládnete záludnosti českého jazyka

Foto: olly18 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Měli jste ve škole češtinu rádi? Pamatujete si, jak jste se šprtali vyjmenovaná slova?  Možná tak usilovně, že je umíte ještě dnes bez jediného zaváhání. A což diktáty? Ty opravdu neměl nikdo rád. Ale možná jste byli za třídní hvězdu a český jazyk byl nejoblíbenějším předmětem.

 Mluvit naším mateřským jazykem umíme všichni, ale se psaním je to už těžší, zvláště spisovnou češtinou. Čím déle jsme ze školních lavic a nepotřebujeme se vyjadřovat písemně, tím to pro nás může být obtížnější.

V čem vznikají nejčastější chyby

A v čem se nejvíce chybuje? Především v měkkém i či tvrdém y, problémy jsou také se psaním malých a velkých písmen a čárky v souvětí potrápí snad každého. Ovšem jsou mezi námi i výjimky, které potvrzují pravidlo. Možná právě vy jste tou vzácnou výjimkou, která má češtinu v malíku, nezaskočí ji ani ty největší jazykové chytáky.

Jak to mají s češtinou cizinci

S češtinou se ovšem musí poprat i cizinci, kteří zde žijí. Některým to jde rychle a výborně, dalším ani po dvaceti letech prožitých v Čechách moc nerozumíte. 

Občas je použití naší mateřštiny cizinci i úsměvné. Ve vietnamských večerkách si uvědomíme, jaké nepatrné nuance našeho jazyka dokážou zcela změnit význam slova.

Nápis HROZNÝ VÍNO, CAMPUSTA (kapusta), NESTARINKY (nektarinky), BLICÍ PAPÍR (balicí papír), KRATRAXI (kraťasy), KONGTAT (kontakt) nebo UPOZORNĚNÍ: POČASÍ NA MORAVA BUDE PRŠÍ GUMÁKY POSTŘEBOVÁT.

Reklama

V dnešním kvízu zjistíte, jak moc máte mateřštinu v malíku a nenecháte se nachytat žádnými záludnostmi

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama