Kvíz: Terakotová armáda – tisíce soch vojáků, koní a vozů postavených k ochraně prvního císaře Číny po smrti

Kvíz: Terakotová armáda – tisíce soch vojáků, koní a vozů postavených k ochraně prvního císaře Číny po smrti

Foto: lapas77 / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Terakotová armáda je mauzoleem nepředstavitelných rozměrů. Jenom díky náhodě byla tato originální stavba v roce 1974 nalezena. O obřím mauzoleu toho víme sice hodně, díky nástrahám, které byly při stavbě připraveny, se ale možná všechna tajemství rozluštit nikdy nepodaří.

Kopání studny přineslo překvapivý nález

Jedno z největších mauzoleí nacházející se v Číně bylo v druhé polovině minulého století objeveno vlastně úplně náhodou. Při kopání díry na studnu bylo nalezeno několik keramických střepů. Tohoto nálezu se hned chytly tamější úřady, které povolaly zkušené archeology. Ani ti ale nic tak obrovského ještě nikdy neviděli. A tak i několikaleté práce na vykopávkách stále nedokázaly rozkrýt celé mauzoleum.

Jedno z největších i nejstarších mauzoleí na světě

Čína je jednou z největších zemí světa. Asi tak není žádným překvapením, že se zde nachází i jedno z ohromných mauzoleí. Terakotová armáda je mauzoleem císaře jménem Čchin. Podle průzkumů mělo mauzoleum vzniknout někdy v období 3. století před naším letopočtem. Již objevené nálezy se rozprostírají na téměř 60 km2. Podle dalších průzkumů by se ale mělo jednak o téměř dvojnásobnou rozlohu. Obrovské prostranství je zaplněno více než osmi tisíci soch. Pozoruhodné je, že žádná z nich není totožná. Každý z ochránců císařské hrobky je originálem vyrobeným z pálené hlíny. Ta byla dokonce nabarvena, aby byl každý voják ještě různě barevný.

Ke stavbě hrobky dal císař příkaz již během svého života

V mauzoleu se nachází hrobka prvního císaře Čchin. Ten vládl od roku 247 před naším letopočtem. Jednalo se o poměrně autoritativního vládce, který ale své území dokázal úspěšně rozvíjet. Byl to právě on, kdo začal, na obranu svého státu, budovat Velkou čínskou zeď. Mimo jiné zavedl jednotnou měnu a sjednotil míry objemu a hmotnosti. Blízko měl i k filozofii. Možná právě proto nechal ještě během života začít stavět svou hrobku. Již během svého života tak měl jasné představy o tom, kde po smrti skončí jeho tělo.

V mauzoleu se nachází hrobka prvního císaře Čchin
V mauzoleu se nachází hrobka prvního císaře Čchin | Zdroj: Anton_Ivanov / Shutterstock

Terakotová armáda v číslech

Většina vojáků je v životní velikosti. Vysocí jsou 160 až 170 centimetrů. Na dnešní dobu běžná výška, v tehdejší době ale lidé dosahovali o několik desítek centimetrů menší výšky. Na stavbě téměř osmi tisíc vojáků se mělo podílet až sedm set tisíc lidí. Samotná výstavba trvala téměř 40 let. Pozoruhodné je, že k její dostavbě došlo až po smrti císaře. Není to ale pouze císař, kdo je v hrobce uložen. Nachází se zde dalších asi 500 pohřbených těl.

Samotná hrobka je chráněna důmyslným systémem

Terakotová armáda je obrovskou stavbou, která skýtá nejedno tajemství. Pozoruhodné je, že některá z nich ještě nebyla rozluštěna. Prozkoumávání nejenom samotné hrobky je totiž velmi nebezpečné. Hrobka je chráněna ze všech stran. Dokonce existují záznamy o takzvaném tekutém stříbru. To je nebezpečnou rtutí, která má podle tradice zasáhnout každého, kdo se do hrobky bude chtít dostat. Možná tak nikdy nezjistíme, kdo v hrobce skutečně odpočívá. Spoustu informací již ale víme. Pamatujete si alespoň některou z nich?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama