Víte, co znamenají slova přejatá z jiných jazyků? Tento kvíz dokončí na 100 % pouze skuteční odborníci

Víte, co znamenají slova přejatá z jiných jazyků? Tento kvíz dokončí na 100 % pouze skuteční odborníci

Foto: Leka Sergeeva / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Považujete se za člověka, který zná většinu cizích slov, která se dostala do češtiny? Můžete si to ověřit v našem kvízu. Na začátek si představíme pět slov, které znají jen skuteční odborníci.

Znáte slova difuzní, abreakce, marginální, proklamace či holistický přístup? Pokud ne, nevadí. Vysvětlíme vám, co znamenají, a pokud se na to cítíte, můžete vyplnit náš krátký kvíz, v němž si můžete otestovat své další znalosti.

Difuzní znamená rozptýlený. Máme-li difuzní identitu, chaoticky vnímáme sebe sama, naše skutečné já. Takovíto jedinci se též označují jako labilní. A z čeho slovo vzniklo? Ze slova fúze, které pochází z latiny.

Znáte slovo abreakce? Je to psychologický výraz, který popisuje relaxační uvolnění velkého množství psychického stresu. Můžeme si pod tím představit člověka, který trpí psychickými problémy, ale mírní své příznaky vytvářením hudby, malováním či psaním.

Je-li něco marginální, nepřikládáme tomu přílišný důraz. Naopak si myslíme, že je to nedůležité, zanedbatelné, nevýznamné až podružné. Toto slovo ale má mnohem více významů. Můžeme to zaslechnout i ve výrobním provozu. V tomto případě to znamená, že produkt se prodává za výrobní cenu. Jinými slovy příjem za prodej sotva pokryje provozní náklady. Slovo opět pochází z latiny, přesněji se inspirovalo slovem margo, což znamená okraj. Tímto slovem se také označují skupiny lidí, které jsou na okraji společnosti.

Proklamace je veřejné, zejména slavnostní, oznámení, které se odehraje většinou před velkým hloučkem lidí. Používá se také k oznámení sebevraždy blízké osobě, v tomto případě se jedná o proklamaci suicidia. Tato proklamace není řečena veřejně.

Reklama

Holistický přístup jste nejspíše již slyšeli. Též se mu říká holistická metoda či holistická léčba. Je to druh léčby, kdy se lékař zaměřuje na psychickou souvislost s fyzickými problémy a řeší je touto cestou spíše než na předepisováním léků. Holistický znamená přírodní. Nemluvíme-li o medicíně, toto sousloví odkazuje na řešení problému jakožto celku, nikoli pouze jeho částí.

Jak jste si vedli? Zkuste si také náš kvíz, který potrápí vaše mozkové buňky.

Jsme si jisti, že jste se během kvízu pobavili a také se přiučili něco nového. Neexistuje nikdo, kdo by znal význam všech slov. Neplatí to pouze u těchto přejatých, také naše domácí slova nám občas dávají zabrat. Ačkoli jsme rodilí mluvčí, naše slovní zásoba není nekonečná.

Reklama