Zjistěte, kolik víte o historii olympijských her a slavných sportovních rekordmanech

Zjistěte, kolik víte o historii olympijských her a slavných sportovních rekordmanech

Foto: kholywood / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Olympijské hry jsou představením těch nejúspěšnějších letních i zimních sportů a jejich sportovních zástupců. Pamatujete si na ty, kdo se navždy zapsali jako ti nejúspěšnější? 

Letní i zimní hry mají stoletou tradici 

První olympijské hry alespoň částečně podobné těm, které známe dnes, proběhly v Athénách v roce 1896. Dva roky poté, co byl založen Mezinárodní olympijský výbor. Ty zimní mají svou tradici až od roku 1924. Sport spojuje jednotlivé národy, a tak asi není žádným překvapením, že ne vždy mohlo dojít k uskutečnění olympijských her.

Přestávku si olympijské hry byly nuceny dát například během první a druhé světové války. Hry byly přerušeny v letech 1916, 1940 a 1944. I v novodobé historii pár let zpátky jsme se museli s olympijskými hrami rozloučit. A to v době, kdy probíhala covidová pandemie. V japonském Tokiu tehdy muselo dojít k posunutí olympijských her. A to o jeden rok. Probíhali tak nakonec až v červenci a srpnu roku 2021.

V japonském Tokiu muselo dojít k posunutí olympijských her
V japonském Tokiu muselo dojít k posunutí olympijských her | Zdroj: Ned Snowman/ Shutterstock

Úspěšní čeští sportovci

Česká republika je při olympijských hrách často velmi úspěšná. A to jak v zimních, tak také v letních sportech. Snad nikdy se nestalo, že by sportovci nepřivezli žádnou medaili. Jmenovat můžeme například rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, obojživelnicí Ester Ledeckou, tenistku Petru Kvitovou, oštěpařku Barboru Špotákovou či legendárního desetibojaře Romana Šebrleho.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama