Jak cítíte? U starších osob může špatný čich znamenat vyšší riziko zápalu plic

Jak cítíte? U starších osob může špatný čich znamenat vyšší riziko zápalu plic

Foto: DimaBerlin / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Akutní ztráta čichu je jedním z nejčastějších příznaků covidu-19, ale po dvě desetiletí je spojována s dalšími chorobami, jako je Parkinsonova choroba a demence. Slabý čich nyní může znamenat vyšší riziko pneumonie u starších dospělých, říká tým výzkumníků z Michiganské státní univerzity.

Akutní ztráta čichu je jedním z nejčastějších příznaků covidu-19, ale po dvě desetiletí je spojována s dalšími chorobami, jako je Parkinsonova choroba a demence. Slabý čich nyní může znamenat vyšší riziko pneumonie u starších dospělých, říká tým výzkumníků z Michiganské státní univerzity.  

„Asi čtvrtina dospělých ve věku 65 let a starších má špatný čich," řekl Honglei Chen, profesor na katedře epidemiologie a biostatistiky na Michiganské státní univerzitě. „Na rozdíl od zraku nebo sluchového postižení byl tento smyslový deficit do značné míry opomíjen; více než dvě třetiny lidí se špatným čichem neví, že ho mají. “

Chenův výzkum byl publikován 6. května v časopise The Lancet Healthy Longevity.

Dlouhodobé sledování seniorů

V první studii svého druhu Chen a jeho tým našli možnou souvislost mezi špatným čichem a vyšším rizikem hospitalizace kvůli zápalu plic. Analyzovali zdravotní záznamy za 13 let od 2 494 starších dospělých ve věku 71 až 82 let z metropolitních oblastí Pittsburghu v Pensylvánii a Memphisu v Tennessee. Tato studie si kladla za cíl prozkoumat, zda je špatný čich u starších dospělých spojen s vyšším budoucím rizikem vzniku pneumonie.  

Stav čichu versus hospitalizace s pneumonií

Účastníci dostali test identifikace krátkého pachu neboli B-SIT, pomocí běžných pachů, jako jsou citron a benzín, aby zjistili, zda je jejich čich dobrý, mírný nebo špatný. Poté byli účastníci po dobu dalších 13 let sledováni pomocí klinických vyšetření a následných telefonních hovorů za účelem identifikace hospitalizace kvůli pneumonii.  

O polovinu horší výsledky

Vědci zjistili, že ve srovnání s účastníky, kteří měli dobrý čich, měli účastníci se špatným čichem o 50 % vyšší pravděpodobnost, že budou kdykoli během 13letého sledování hospitalizováni s pneumonií. U účastníků (se špatným čichem), kteří nikdy předtím neměli pneumonii, bylo riziko vzniku vůbec první pneumonie přibližně o 40 % vyšší.  

„Pokud je nám známo, tato studie poskytuje první epidemiologický důkaz, že špatný čich je spojen s dlouhodobě vyšším rizikem pneumonie u starších dospělých," řekl Yaqun Yuan, postdoktorand ve výzkumné skupině dr. Chena.

Nedostatečný čich signalizuje i jiné nemoci

Tato studie poskytuje nové důkazy o tom, že špatný čich může mít širší zdravotní dopady mimo její souvislosti s Parkinsonovou chorobou a demencí.  

„Toto je jen příklad toho, jak málo víme o tomto běžném smyslovém deficitu," řekl Chen. „Buď jako rizikový faktor, nebo jako marker, špatný čich u starších dospělých může ohlašovat více chronických onemocnění nad rámec toho, o čem jsme věděli." Abychom pochopili, co tento společný smyslový deficit znamená pro naše zdraví, musíme na něj nahlížet ze zcela nové perspektivy.“

Reklama
Zdroj článku:
Reklama