Sidonie Nádherná byla náruživá v mnoha směrech. Mecenáška umění shromažďovala velkou sbírku umění

Sidonie Nádherná byla náruživá v mnoha směrech. Mecenáška umění shromažďovala velkou sbírku umění

Foto: Max Švabinský / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Sidonie Nádherná byla výraznou osobností své doby, která se proslavila svou náruživostí v mnoha směrech. Byla mecenáškou umění a díky své vášni pro krásu a umění shromáždila velkou sbírku uměleckých děl.

Sidonie Nádherná byla náruživá v mnoha směrech. Mecenáška umění shromažďovala velkou sbírku umění

Sidonie Amalie, svobodná paní Nádherná z Borutína, se narodila 1. prosince 1885 ve Vrchotových Janovicích a zemřela 30. září 1950 v Harefieldu v anglickém Hillingdonu. Byla českého původu a patřila do šlechtického rodu Nádherných z Borutína. Byla mecenáškou a organizátorkou kulturního života a byla poslední šlechtickou majitelkou zámku ve Vrchotových Janovicích.

Dětství

Spolu se sourozenci Janem a Karlem prožili krásné dětství na rodinném panství Vrchotovy Janovice. Otec je naučil jezdit na koni, cyklovat, plavat a bruslit. Matka se věnovala rozvoji jejich literárních, uměleckých a hudebních schopností.

K výchově dětí byla najata irská guvernantka Mary Cooney, kterou děti nazývaly May-May. Mary pracovala pro rodinu Nádherných až do své smrti. Toto krásné dětství však skončilo tragicky smrtí otce, který zemřel na zápal plic dne 21. března 1895.

Sidonie neměla možnost studovat kvůli svému šlechtickému původu. Proto byla doma vzdělávána slečnou Josou Jirušovou a Lotte Sykorovou, která ji učila kreslení.

Bratr Jan jí umožnil dostat se do kontaktu s vzděláním tím, že jí vozil knihy a diskutoval s ní o literatuře, filosofii a umění. Tento zájem je velmi sblížil. Naopak matka a strýc byli znepokojeni jejich zájmem o moderní literaturu a myšlení. Rozdíl mezi matkou a jejími mladšími dětmi se s každým rokem prohluboval.

Přátele si našla opravdu všude

Měla široké kulturní vzdělání a její přátelé zahrnovali přední osobnosti tehdejšího kulturního a politického života, jako byli architekt Adolf Loos, malíř Max Švabinský, chorvatská hudební skladatelka Dora Pejačević, kníže Max Lobkowicz a mnoho dalších.

Reklama

Básník Rainer Maria Rilke (narozený v Praze) a rakouský spisovatel a novinář židovského původu Karl Kraus byli jejími nejbližšími dlouholetými přáteli, kterým oběma sloužila jako múza.

Nešťastné manželství

Sidonie se rozhodla provdat za Maxe z Thunu. Přátelé ji varovali, že hrabě Thun byl známý svým výstředním chováním. 12. dubna 1920 došlo k tajné svatbě v klášteře Heiligenkreutz.

Vzali se, ale manželství skončilo po půl roce, když Sidonie opustila manžela v prosinci roku 1920. Max Thun byl později hospitalizován v ústavu pro choromyslné ve Vídni, kde 12. dubna 1935 zemřel.

Problémy s totalitou

Pozemková reforma první Československé republiky otřásla základy hospodaření Sidonie Nádherné. V roce 1944 jí byl zámek Vrchotovy Janovice s přilehlým parkem zabrán německými jednotkami SS.

Po tzv. únorovém převratu v roce 1948 byla definitivně vyvlastněna komunistickým režimem. V roce 1949 ilegálně odešla do exilu v Anglii, kde následujícího roku zemřela. Její ostatky byly v roce 1999 převezeny z Anglie na rodinný hřbitov v parku zámku ve Vrchotových Janovicích.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama