Cyklón Bhola jako neskutečně úderná přírodní katastrofa, která si vzala si na svědomí mnoho lidských životů

Cyklón Bhola jako neskutečně úderná přírodní katastrofa, která si vzala si na svědomí mnoho lidských životů

Foto: [email protected] / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příroda je mocnější než člověk. Jednou za čas to lidem ukáže. Přírodní katastrofy jsou součástí koloběhu života. Jsou napáchány vždy škody, někdy jen na majetku, někdy i na životech.

Cyklón

Tropický cyklon v oboru meteorologie je atmosférický útvar v podobě obrovského víru s charakteristickým okem ve středu. Vzniká v subtropické oblasti nad oceány (přibližně mezi 5. a 25. stupněm zeměpisné šířky obou polokoulí). Provází ho extrémně silný vítr a intenzivní srážky.

Cyklon Bhola

Cyklon Bhola udeřil v roce 1970 v Bangladéši. Bangladéš je delta země, která je hustě osídlená a rozkládá se na sedimentech Himalájských hor, které podléhají erozi. Třicet pět procent v této oblasti není více než šest metrů nad hladinou moře a více než dvacet procent celé země je v průměru každý rok pod říčními záplavami. Tato oblast Bengálského zálivu zažije přibližně 5 tropických cyklonů za rok.

Jak vznikl?

V Pacifiku zapříčinily pozůstatky tropické bouře Nora vznik nové deprese v centrálním Bengálském zálivu 8. listopadu 1970. Ačkoliv v bouři nebyla přímá měření bouřkových větrů, snímky ze satelitů naznačují, že bouře sílila rapidní rychlostí. 11. listopadu byl tento jev definován jako cyklón s trvalými větry mezi 137–145 km/h. Přes noc 12. listopadu se cyklón dostal do oblasti delty během nadprůměrného měsíčního přílivu. Kvůli cyklonu narostla tehdejší bouře o 6 m a vítr přesahoval rychlost 225,3 km/h.

Tropická bouře si vyžádala skoro půl miliónu životů
Tropická bouře si vyžádala skoro půl miliónu životů | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Věděli to meteorologové?

Ano, meteorologové věděli, že se blíží tato silná bouře, jenže bohužel neexistovala možnost, jak lidi v pobřežní nížině a na ostrovech v deltě řeky Gangy informovat a jak s nimi komunikovat.

Oběti na životech

Síla větru

Samotná síla větru také zabíjela mnoho lidí. Horší následky však přineslo vzedmutí hladiny moře v důsledku tlaku. Stalo se tak v době přílivu.

Reklama

Oběti na životech

Bohužel tento tropický cyklón Bhola si vyžádal mnoho obětí na lidských životech. Tato přírodní katastrofa pohřbila 300 000 – 500 000 lidských životů. Počítá se tedy k jedné z nejvíce smrtelných přírodních jevů z nedávné historie. Tato přírodní katastrofa smetla s sebou také seniory i děti. Podle odhadů děti tvořily více než polovinu obětí.

Velké škody

Vzedmutí hladiny moře zničilo ostrovy v deltě Gangy včetně vesnic a napáchalo škody v oblasti úrody v celém regionu.

Bengálský záliv cyklony přitahuje

Nejnebezpečnější tropické cyklóny se tvoří v Bengálském zálivu. Podle historických dat osm z deseti nejnebezpečnějších tropických cyklonů se odehrává v Bengálském zálivu. Ve skutečnosti ze třiceti šesti nejsmrtelnějších tropických cyklonů jich dvacet šest bylo zaznamenáno v této oblasti. Bengálský záliv zabírá 0,6 procent plochy globálního oceánu a přitom je zodpovědný za čtyři z pěti úmrtí souvisejících s cyklony na světě.

Poslední dvě století

V průběhu posledních dvou století si tropické cyklóny vyžádali v Bangladéši 42 procent úmrtí. Jedná se přibližně o 20 milionů lidí.

Cyklon Bhola si vyžádal masivní počet obětí

Nejhorší bouře ve světových dějinách, zmiňovaný cyklon Bhola v roce 1970, si vyžádala 300 000 až 500 000 lidských životů, když se dostala na pevninu Bangladéši a způsobila ničivou vlnu bouře až do výšky 10,4 m na pobřeží.

Dopady i v politice

Přístup při záchranných operacích po katastrofě měl vliv i na politickou scénu. Vláda s perzidentem Agou Muhammadem Jáhjou Chánem, která sídlila v západní části země, si vysloužila kritiku nejen od občanů, opozičních politiků, ale i od mezinárodních médií.

Svět byl nápomocen

Lidé jsou solidární. Pokud se jedná o přírodní katastrofu, kdo může, pomůže. K pomoci postiženým oblastem se zapojilo mnoho zemí. Zapojila se Americká vláda, Velká Británie, Německo, Francie, Kanada, Japonsko, Čína a Singapur. Intenzivně také pomáhala Indie, která jinak měla s Pákistánem velmi špatné vztahy.

Potřeba je zmínit i George Harrisona, který v roce 1971 uspořádal charitativní koncert pro Bangladéš. Výtěžek čtvrt milionu dolarů putoval do postižené oblasti.

Reklama
Reklama