Dva příběhy zatoulaných kocourů, kteří ušli dohromady víc než 1470 km, a šťastně se shledali se svými pány

Dva příběhy zatoulaných kocourů, kteří ušli dohromady víc než 1470 km, a šťastně se shledali se svými pány

Foto: KDdesignphoto/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Není zcela jasné, jak se tato zvířata z odlišných koutů světa přemístila na tak obrovské vzdálenosti, ale skutečnost je taková, že zázraky shledání se dějí. Skotský kocour se „prošel“ 770 kilometrů a ten sibiřský zase v otřesných podmínkách „pouze“ 700 kilometrů. Oba konce ale byly šťastné.

Skotsko - Anglie – 770 km

Jak se dostal kocour Sampson ze skotského Penicuiku do Plymouthu v jihozápadním cípu Anglie není jasné. Je však jisté, že musel překonat neuvěřitelných 770 kilometrů.

Přesně tolik, kolik jsou hrabství Midlothian a Devon od sebe vzdáleny. Cestování autem je skoro vyloučeno, kocour ho totiž nesnáší. Samsona našli v Anglii po roce od oznámení jeho ztráty a identifikován byl pouze díky čipu ukrytému pod kůží. „Můj kocour skutečně dokázal ujít skoro 500 mil. Nemám vůbec představu, jak se tak daleko dostal. Možná se snažil dostat domů, ale šel špatným směrem, "věří majitelka Linda Jansenová ze skotského Penicuiku, která zažila tento zázrak znovushledání v roce 2009.      

Po jisté době už rodina kocoura oplakala a nechala ho dokonce vymazat z registru u veterináře. Jenže pak zavolali z útulku v Plymouthu, že našli kocoura s čipem uvádějícím, že se jedná o jistého Sampsona ze skotského Penicuiku. „Nemohla jsem po tom telefonátu usnout. Už jsem se úplně vzdala představy, že bych ho opět uviděla.“

Ruská Sibiř – 700 km

Čtyři a půl měsíce trvalo sibiřskému kocourovi, než našel svého pána ve městě vzdáleném 700 kilometrů. Na vyhladovělé, zubožené a vysílené zvíře narazil jeho jednadvacetiletý majitel za dveřmi svého domu v době, kdy už v jeho návrat nedoufal. Podle ruského serveru LifeNews kocour po dlouhé cestě zpočátku ani nereagoval na své jméno a odmítal potravu, napsala ČTK.

V roce 2012 odvezl sedmiletého Džozefa jeho pán Semjon Kurbatov automobilem z Novosibirska do Omska, kde chtěl navštívit svého otce. Kurbatov starší je rovněž milovníkem domácích zvířat, a když Džozef do jeho bytu vkročil, pestrá směsice zvěře ho vyděsila. Kocour vyskočil z okna a beze stopy zmizel.

Pátrání po Džozefovi trvalo týden, ale bylo bezvýsledné. Až téměř po pěti měsících, kdy už byl jeho pán dávno doma v Novosibirsku, se kocour náhle objevil. Několik dní se kolem sebe vystrašeně rozhlížel a nekomunikoval s okolím. Do života ho vrátila až jeho oblíbená miska na mléko.

Podle novosibirských chovatelů domácího zvířectva je Džozef pravý hrdina. Musel projít hlubokými lesy a závějemi sněhu, unikat nástrahám sibiřských dravců. „Už ho nikdy nikam nepustím," svěřil se ruský majitel.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama