Úchvatné! Obrazy reálnější než realita: Polský malíř maluje jako staří impresionisté

Úchvatné! Obrazy reálnější než realita: Polský malíř maluje jako staří impresionisté

Foto: Ivailo Nikolov/ Shutterstock

Aktualizováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mnozí umělci dnes tvoří svá díla díky moderním technologiím. Polák Damian Lechoszest dělá přesný opak. Maluje stejným způsobem jako staří mistři a nutno podotknout, že i stejně kvalitně.

Damian je olejomalíř a zaměřuje se na portréty. Jeho díla jsou extrémně detailní a věrně zachycují podobu svých modelů, zároveň je však Polák schopný zvěčnit i to, co je skryté. Z každé jeho malby tak dýchá unikátnost.

K malování ho to táhlo už v raném dětství, kdy překresloval postavičky z komiksů a animovaných filmů. Později navštěvoval soukromé hodiny malby i vysokou školu uměleckou a dnes je z něj skutečný mistr. 

Cesta k umění

Narodil se v roce 1976 v polském Raciborzu. Od raného dětství rád kopíroval různé postavy komiksů a pohádek. Jeho dětské náčrtky byly tak dobré, že mnoho lidí z jeho nejbližšího okolí bylo ohromeno. V prvních školních letech se účastnil mnoha uměleckých soutěží s výbornými výsledky. Jeho umělecká díla byla často odměňována a získala dobré hodnocení kritiků.

Učitel inspirací

Jeho velký umělecký talent, zejména dar pro kresbu, zaznamenal Marek Czechowicz, učitel výtvarné výchovy na základní škole v Baborowě, který byl Damianovou první vážnou uměleckou inspirací. Czechowicz byl také prvním člověkem, který talentovanému mladému muži pomohl prohloubit znalosti praktických dovedností v olejomalbě. Učil Damiana ve svém soukromém malířském ateliéru. Damian promoval a  Vysoké škole technologické v Opole v roce 2002. Během studií zde navštěvoval kurzy praktické malby v Liceum Plastyczne. 

Multioborové zkoumání dopadu malby na lidské oko

Po mnoho let zdokonaloval nejen své praktické dovednosti, ale také teoretické znalosti. Jeho všímavá, analytická a zvídavá mysl se pokoušela pochopit dopad malby na diváky. Chtěl poznat, jak lidské oko reaguje a zaznamenává vizuální podněty, a jak myšlení člověka vytváří komplexní obraz. Proto studoval biologii, psychologii a fyziologii „vidění“ ve své soukromé knihovně o téměř 4000 knihách.

Světoznámé portréty – neobvyklé provedení

Damian maluje hlavně portréty a portrétované modely jsou si velmi nápadně podobné díky použití neobvyklého vhledu a analytického přístupu. Díla se prodávají po celém světě včetně České republiky, Německa, Ruska, Velké Británie, Irska, Francie a USA. Jeden z jeho obrazů Portrét Jana Pavla II. visí ve slavném Paulinském klášteře v Jasné Hoře v Polsku. 

Reklama

"Mnoho umělců se dnes obrací k technologiím pro kreativní prodej a vyrábí fantastické digitální kousky, takže kvalitní umělecká díla ze staré školy jsou závanem čerstvého vzduchu. 118 tisíc followerů na Instagramu polského malíře Damiana Lechoszesta tomu odpovídá. Jeho nádherné obrazy jsou neuvěřitelně realistickými vyobrazeními jeho modelů, často v záhadném prostředí inspirovaném polskými tradicemi. Lechoszest umístí model vedle hotové portrétní malby, aby nám ukázal záhadnou podobnost a bohaté detaily každého uměleckého díla. ´S těmito modely pracuji. Nemaluji podle odkazu nalezeného někde na webu. Trávím s nimi dny. U větších obrazů jsem postavil celou scénu ve svém ateliéru, aby se vždy mohli podívat na hotový kus,´ řekl polský umělec magazínu Bored Panda.

Rodina

Umělec, jeho manželka Ela a dvě děti Jasiek a Lukasz žijí v Baborowě, malém městečku na jihu Polska.

Samotný autor obsáhle popisuje v interview (viz jeho web damianlechoszest.com) chápání a přístup k jeho uměleckému tvoření:

  • Říká se, že jsi perfekcionista, zničil jsi mnoho svých obrazů.

     Ano. Jsem schopen zničit velký obraz a začít od nuly, pokud vím, v čem je problém a jak jej vyřešit. Ale není tomu tak vždy, nejsme vždy schopni všechno předpovědět. Takové obrazy neopouštějí můj ateliér a nekončí v ohni.

  • Vaše oblíbená forma je portrét. Co je na tom nejzajímavější?

     Obecně obrazné umění. Portrét je jen jeho část, ta nejobtížnější. Prostřednictvím portrétu musíte sdělit něco víc než vizuální podobu. Musíte do něj vetknout tajemství, bez kterého by svět neexistoval. Rád sleduji lidi stojící před mými portréty. Cítí něco magického, komunikují s obrazem. Často slyším, že mé portréty jsou reálnější než realita, ale po podrobné analýze to může vypadat divně. Neobsahují žádné podrobnosti, a čím více se přiblížíme, tím větší impresionismus a abstrakci můžeme pozorovat. Ale přesně tak zesiluji vizuální podnět. (…)

  • Co vám pomáhá při tvůrčí práci? Jste stimulováni prostředím, hudbou, pamětí nebo něčím jiným?

 Nejsem umělec, který vytváří obraz v důsledku expresivního vzplanutí. Moje studio vypadá trochu jako klášterní cela. Nic mě nerozptyluje. Pomáhá mi to uklidnit se a soustředit se na proces. Pokud je mysl příliš aktivní, zdá se, že tam není. Design studia má také technický důvod. Šedé a černé stěny nemají vliv na barvy, které míchám, a eliminují zvýraznění způsobená tahy štětcem…

Celý rozhovor s malířem si můžete přečíst na jeho webových stránkách a galerii jeho maleb prohlédnout na uměleckém webu artliveandbeauty.blogspot.com/

Reklama
Zdroj článku:
Reklama