Rosolovité citrusy stříkají „opalovákem“. Pak z nich teče šťáva jak z kohoutku

Rosolovité citrusy stříkají „opalovákem“. Pak z nich teče šťáva jak z kohoutku

Foto: Umberto Salvagnin / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„V Ehime teče z kohoutku mandarinkový džus". Zní to jako legenda, ale v této japonské prefektuře to je skutečnost. Ačkoli to zatím není běžné v domácnostech, takové vysněné kohoutky existují na pár místech včetně „Orange BARu" na letišti v Matsuyamě. Po zaplacení obdržíte kelímek, otočíte kohoutkem a vychutnáváte si super čerstvou mandarinkovo-pomerančovou tekutou lahůdku.

V Ehime, které je obráceno k vnitrozemskému moři Seto, je po celý rok mnoho slunečných dnů a mandarinky získávají spoustu slunečních paprsků z oblohy i odražené od moře. Místní půdy bohaté na minerály a mořský vánek jsou nejlepším prostředím pro pěstování kvalitních mandarinek či pomerančů.

Proč je Ehime proslulé mikanem?

Oblast Ehime produkuje více než 200 000 tun citrusů ročně a věnuje se propagaci lahodnosti svého regionálního ovoce. Prefektura má více než 120letou tradici produkce citrusů a pěstuje více než 40 odrůd citrusů (nejvyšší počet v Japonsku), z nichž mnohé jsou tzv. mikan. V Ehime se s ním setkáte úplně všude.

Výběr odrůd

V Ehime najdete 11 hlavních odrůd citrusových plodů, které rostou po celý rok. Některé z jejich odrůd vyrostly přirozeně a některé vznikly tak, že zemědělci zkombinovali různé citrusové plody a vytvořili hybridní druhy, které mají společné skvělé vlastnosti. Hlavní sezóna je od října do ledna, ale díky skleníkovým technikám lze ovoce pěstovat celoročně.

Mytologický název Ehime znamená „krásná princezna" a v Japonsku kraluje citrusům.

Ehime Kashi č. 28 alias „Beni Madonna“

Původní místní odrůda se vyznačuje rosolovitou konzistencí, sladkou šťávou a jedinečnou vůní. Kvůli jemné a tenké slupce se plody pečlivě pěstují v uzavřených prostorách a zakrývají pytli, aby na ně nepršelo. „Beni Madonna" zvaná také jako Ehime Jelly Orange je registrovaná ochranná známka Národní federace zemědělských družstev. Vynikající citrus, který si zaslouží být nazýván Madonna, roste od konce listopadu do prosince.

Kde sbírat mikan v Ehime

Na ostrovech Ehime se nachází mnoho farem, většinou provozující ekologické metody hospodaření bez voskování a konzervačních látek, certifikované v systému Ehime Eco-Farmer. Specializované farmy nabízejí i možnost samosběru mikanu. V závislosti na ročním období můžete ochutnat různé odrůdy, přičemž na výběr je 11 hlavních odrůd. Mnohé farmy vám umožní odnést si určité množství mikanu domů - můžete si na něm pochutnat nebo ho věnovat jako dárek.

Reklama

Pudrový plod má „opalovák“

Před časem se po světě šířila videa s bílými pudrovými plody jakýchsi citrusů, ze kterých prýští šťáva. Ukázalo se, že to jsou právě rosolovité hybridy Ehime č. 28. Tento bílý povlak se přirozeně nevyskytuje. Jedná se o látku zvanou kaolin, což je něco jako „opalovací krém“ na bázi jílu, který se používá k ochraně ovoce před různými vlivy prostředí.

Kaolin se smíchá s vodou a nastříká se na citrusové plody, aby udržel vlhkost a chránil je před hmyzem, jako je například asijský citrusový psyllid. Tento jílový povlak působí jako bariéra a snižuje vystavení ovoce škodlivým vlivům. Může také snížit teplotu ovoce až o 10 stupňů Celsia, což přispívá k jeho celkové čerstvosti a kvalitě.

Je kaolín bezpečný?

Ačkoli někdo může pochybovat o bezpečnosti konzumace ovoce obaleného kaolinem, jeho konzumace je bezpečná. Kaolinový jíl není toxický a po sklizni se důkladně smyje. „Bílý pudr“ se kromě jiného používá v prostředcích ústní hygieny, jako je ústní voda, a přikládá se na rány, aby se podpořila srážlivost krve. Přítomnost kaolinu na povrchu ovoce proto nepředstavuje pro spotřebitele zdravotní riziko.

Reklama
Reklama