Příběh španělského sýra ve tvaru prsou z mléka blonďaté krávy: Záhadné znetvoření vnad královny

Příběh španělského sýra ve tvaru prsou z mléka blonďaté krávy: Záhadné znetvoření vnad královny

Foto: barmalini / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Severním Španělskem vede pěší stezka zvaná Camino de Santiago. Více než tisíc let putují poutníci touto svatou cestou, aby získali milost návštěvou hrobu apoštola Jakuba ve městě Santiago.

Jak popisuje cestovatel a veterinář dr. Richard Orzeck na svém cestovatelském webu: „Před několika lety, když jsem se blížil ke konci této pouti, jsem si na mnoha vesnických trzích všiml neobvykle tvarovaných sýrů. Nebyly obvykle kulaté nebo čtvercové, ale byly vymodelovány podle podoby ženských prsou. Místní obyvatelé těmto výtvorům říkají Queso gallego de Tetilla. 

Chráněná špička

Pro mnohé slovo tetilla naznačuje hustý, hladký, máslový sýr, ale doslova znamená prso, prsíčko, cecík. V celém severozápadním regionu kolem Galicie ve Španělsku vyrábějí producenti mléka tuto výraznou pochoutku. Španělé pojmenovali kužel ve tvaru čokoládové špičky Hershey's Kiss pro jeho malý vrcholek na vrcholu. Ale tvar není jedinou charakteristickou vlastností tetilly. Galicijci získali pro tento slámově zbarvený pokrm v roce 1992 chráněné označení původu (DOP), což znamená, že pokud není vyroben v Galicii, není to tetilla.

 Úsměv proroka v katedrále

Když poutník dokončí cestu Camino do Santiaga, vystoupá po širokém schodišti do Katedrály svatého Jakuba, vstoupí do velké sloupové předsíně plného soch biblických hrdinů. Jednou z mnoha řad soch zdobících stěny je skupina čtyř mužů představujících čtyři starozákonní proroky. Přestože ve svém obličeji, plném pekelného ohně a zatracení vypadají docela vážně, jeden z nich, prorok Daniel, se zcela netypicky usmívá.

Nemravné! Odstranit!

Abyste zjistili proč, stačilo se otočit. Tam byste viděli odhalený hrudník královny Ester (perské královny židovského původu, která odvážně uchránila Židy od vyvraždění) - sochu ženy v celé své ženské kráse. To je to, co mohli vidět poutníci před staletími. Dnes však její prsa neuvidíte! Je to proto, že v patnáctém století si nejmenovaný arcibiskup myslel, že Esteřina ňadra jsou pro většinu zbožných poutníků trochu moc, než mohou snést, a tak je nechal neslavně „odtesat“.

Od té doby místní chovatelé krav a mlékaři, zuřící nad znesvěcení jejich svaté katedrály, na znamení solidarity se „zraněnou“ židovskou hrdinkou začali tvarovat svou značku sýra do provokativní podoby, v jaké existuje dodnes.

Fajnšmekři mají radši (od) blondýnky

Mlékaři tradičně používají  k výrobě sýra plnotučné mléko od krávy Rubia Gallega („Blonde Galician“). Tyto krávy, známé svými nízkými výnosy vysoce kvalitního mléka, vyžadují několik dojení, než mohou farmáři vyrobit čerstvý sýr. V závislosti na preferencích výrobce může tetilla zrát různě dlouho, aby se vytvořila požadovaná pevnost a chuť. Konzumenti popisují hotový produkt jako čistý a měkký, s rozplývavou, téměř pastovitou texturou. Španělé podávají silné, hladké plátky sýra s kdoulovou pastou, krekry, místním bílým vínem a křupavým chlebem. Tetilla se také občas objevuje v pečených pokrmech.

Reklama
Reklama