Pierre Cardin byl ikonický návrhář, ale také úspěšný podnikatel a majitel zámku po slavném markýzi

Pierre Cardin byl ikonický návrhář, ale také úspěšný podnikatel a majitel zámku po slavném markýzi

Foto: Pierre Cardin a herečka Nora Arnezeder. Zdroj: Georges Biard / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Spolu s Paco Rabannem a André Courrègesem byl, je a vždy bude považován za vynálezce futuristické módy 60. let. A právě pro svůj extrémně futuristický styl se zapsal do letopisů světové módy. A navíc díky jeho obchodním a podnikatelským schopnostem ještě více navýšil své jmění.

Pierre Cardin byl francouzský módní návrhář, který se proslavil svými inovativními návrhy a zaváděním nových trendů do světa módy. Byl jedním z průkopníků haute couture a spoluzakladatelem organizace nejlepších módních návrhářů Chambre Syndicale de la Haute Couture et du Prêt-à-Porter, napsal magazín Viva!.

„Modely haute couture jsou od hlavy až k patě, od základního střihu až po finální zakončení, tvořeny ručně. Použité materiály patří mezi nejkvalitnější a nejdražší. Často se používají drahokamy, vzácné perly, diamanty a exotické materiály jako je vzácné peří nebo kontroverzní krokodýlí kůže. Mnohdy velmi pracné detaily a zakončení dělají zkušené a zručné švadleny, někdy také známí umělci a designéři,“ vysvětluje web Glamourcabaret.cz.

Cardinova značka známá svými futuristickými tvary a experimentováním s moderními materiály byla v 60. a 70. letech považována za ikonickou. Pierre Cardin byl také jedním z prvních designérů, kteří expandovali do dalších oborů, tvořil parfémy, nábytek a módní doplňky. Zemřel 29. prosince 2020 v 89 letech.

Kariéra byla jako cesta na vrchol

Narodil se jako Pietro Cardin 2. července 1922 v San Biagio di Callalta v regionu Benátky. Když mu byly dva roky, jeho rodiče se rozhodli opustit rodnou Itálii a přestěhovat se do Saint-Étienne ve Francii. O módu se začal zajímat ve 14 letech. Poté se stal krejčovským pomocníkem. V prvním válečném roce, tedy o devět let později, odjel do Paříže, aby zde zahájil architektonická studia. Později začal pracovat pro známé osobnosti té doby, jako např. Christian Dior nebo Elsa Schiaparelli. Roku 1950 založil vlastní módní dům a o tři roky později vydal první kolekci se svým jménem a příjmením.

Byl nejen designérem, ale také obchodníkem a podnikatelem. Díky tomu úspěšně navýšil své jmění. Patřilo mu mimo jiné: několik restaurací v nejvýznamnějších světových metropolích: New York, Peking a Londýn. Koupil také zámek Lacoste v departementu Vaucluse (dříve patřící markýzi de Sade), kde pravidelně organizoval divadelní festivaly.

Změnil módu 60. let, jeho vize byly odvážné, nekompromisní a velmi futuristické. Preferoval geometrické tvary a motivy. Tvořil téměř až do konce. Byl považován za nejstaršího žijícího módního návrháře a nejdéle sloužícího módního návrháře. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama