Nález pětice tajemných soch na východě Španělska mění naše pojetí o starověkém životě na tomto území

Nález pětice tajemných soch na východě Španělska mění naše pojetí o starověkém životě na tomto území

Foto: Eunostos / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tu a tam se archeologům podaří učinit objev, kterým se doslova přepíší dějiny. Podobný mistrovský kousek se nedávno povedl vědeckému týmu ve Španělsku. Do portfolia vyspělých starověkých civilizací tak přibyl další národ – Tartesané.

Archeologické vykopávky v Badajozu na jihozápadě Španělska přepsaly dosavadní poznatky o předřímské iberské kultuře. Díky nálezu pěti kamenných bust z pátého století před naším letopočtem se dosud přijímaný příběh o místní tarteské kultuře doslova obrátil vzhůru nohama. Výzkum potvrdil, že starověcí obyvatelé této oblasti byli vyspělou civilizací konkurující Řecku a Etrurii.

Civilizace obestřená legendami

Tartesané či Tartessové (podle původního názvu Tartessos) byli dlouho záhadnou civilizací. Jejich kultura, obecně považovaná za jednu z nejstarších v západní Evropě, je dnes známa především ze zmínek řeckých a římských autorů. Stejně jako mnoho jiných historických záznamů z té doby je třeba brát tyto zdroje s rezervou: popisy neuvěřitelného bohatství a zdatnosti tohoto národa se pohybují na hranici mýtu, přičemž některé fantaskní teorie jej považují za místo, kde se nacházela Atlantida.

Pokročilé technologie

Fyzické důkazy o této civilizaci jsou však podstatně skromnější. Existují například záznamy o tom, že kultura Tartesanů disponovala vlastním písmem. Z pohledu umění se však příliš důkazů nedochovalo. Co se pak týče soch a dalších kamenných útvarů, dosud se mělo za to, že tyto zkrátka neexistují.

Archeologická revoluce

S novými objevy se však tato představa poměrně rychle rozpadla spolu s obecně přijímanou teorií, že Tartesané nebyli samostatnou a civilizovanou kulturou. Sochy téměř v životní velikosti nejenže mění pohled historiků na celou tamní kulturu, ale také doplňují některé detaily o životě Tartesanů. Co tedy bylo nalezeno?

Co tedy bylo nalezeno?
Co bylo objeveno? | Zdroj: A M Felicisimo/ Creative commons, CC-BY-SA

Objeveny byly například dvě busty s náušnicemi. Podobný typ šperků byl již v tomto regionu v minulosti objeven, zatím však jejich autorství nebylo přisuzováno Tartesanům. Další busta zobrazuje mladého bojovníka s vlasy spletenými do copu. Jde o symbol přechodu do dospělosti, který byl v rané Iberii běžný. Badatelé se domnívají, že tento mladý bojovník je možná postavou příběhu, který utváří sošky a všechny výtvory v jeden narativní reliéf.

Nálezy mohou být na místo pouze zanesené

Pět bust bylo nalezeno při vykopávkách archeologického naleziště Casas de Turuñuelo. Na základě artefaktů nalezených uvnitř vědci předpokládají, že toto místo mohla fungovat jako hospodářské a politické centrum pro místní oblast. Je však také možné, že pětice bust mohla být do této lokality pouze přemístěna, a jejich původ tedy může být klidně u jiné civilizace.

I když je možné, že stále nemáme k dispozici jednoznačné důkazy o tom, že tarteská civilizace vytvářela sochy a jiná umělecká díla, poskytuje nejnovější nález alespoň náznak naděje. Samotný objev již nyní změnil způsob, jakým se na tuto starověkou kulturu bude nahlížet. Jde o národ, který zdaleka není jen nevyspělou civilizací prostou jakýchkoli lidských vyobrazení, a možná se brzy dočká pověsti kultury, které ve své době neměla obdoby.

Reklama
Reklama